Cofnij

Czekoladowy chlebek bananowy

Czekoladowy chlebek bananowy to pyszne połączenie słodkiego, aromatycznego chlebka bananowego i wilgotnego, mocno czekoladowego brownie. Idealne do kubka mleka lub kakao na drugie śniadanie lub FIT deser.
Czas przygotowania10 minuty
Czas gotowania30 minuty
Łączny czas40 minuty
Rodzaj: FIT, FIT deser, Na słodko, Śniadanie
Słowo kluczowe: banany, chlebek bananowy, ciasteczka z konfiturą, ciasto bananowe, ciasto czekoladowe, deser, ksylitol, mąka orkiszowa, mąka pełnoziarnista, proste ciasto
Porcje: 12 porcji

Składniki

Forma o wymiarach 21 cm x 27 cm

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!

  • 3 (po obraniu ok. 300 g) banany
  • szklanki (160 g) pełnoziarnistej mąki orkiszowej typ 1850
  • 3 łyżki (25 g) kakao
  • 2 jajka
  • szklanki (80 ml) oleju
  • ¼-⅓ szklanki (50g - 70 g) ksylitolu
  • 50 g czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • mała szczypta soli

Instrukcje

  • Obrane banany zblendować z olejem na gładki mus.
  • Jajka utrzeć z ksylitolem na puszystą masę.
  • Zmniejszyć obroty miksera i dodać zblendowane banany.
  • W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i posiekaną na drobne kawałki czekoladą.
  • Do masy jajeczno-bananowej dodać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką (bardzo krótko, tylko do połączenia składników!).
  • Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 21 cm x 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
  • Piec około 30 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.