Domowe bounty - FIT batony
Domowe bounty - kokosowe FIT batony to fenomenalna w swej prostocie i smaku słodka przekąska, która podbije serce każdego miłośnika egzotycznego kokosa.
Czas przygotowania15 minuty minut
Łączny czas15 minuty minut
Rodzaj: FIT deser
Słowo kluczowe: batony, bounty, fit, gorzka czekolada, mleczko kokosowe, wiórki kokosowe
Porcje: 14 batonów
- 2 i 1/2 szklanki (200 g) niesiarkowanych wiórków kokosowych
- 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
- 1 łyżka (30 g) nierafinowanego oleju kokosowego (nierafinowany olej ma mocno kokosowy smak)
- 2 łyżki (60 ml) syropu klonowego lub miodu
- mała szczypta soli himalajskiej
Dodatkowo:
- 1 tabliczki (100 g) dobrej jakości gorzkiej czekolady
Mleczko kokosowe zgotować. Zdjąć z palnika, dodać olej kokosowy i wymieszać.
Wiórki kokosowe zalać gorącym mleczkiem z olejem kokosowym, dodać syrop klonowy/miód oraz sól himalajską, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.RADA: Wiórki kokosowe różnych producentów różnią się między sobą. Dlatego dobrze jest samemu kontrolować gęstość masy. Mimo wszystko, jeżeli po wystudzeniu masa jest w dalszym ciagu zbyt rzadka można dodać do niej więcej wiórków kokosowych. Kiedy wiórki kokosowe wchłoną mleczko z powstałej masy formować batony/ kulki i układać na tacce wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak uformowane batony odstawić do lodówki, do stężenia na 1-2 h, a najlepiej na noc.
Kiedy batoniki stężeją, rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę umieszczamy w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary) i obtoczyć w niej batony. Można czekoladę rozsmarować pędzelkiem spożywczym lub polewać batony czekoladą tylko od góry.RADA: Żeby z czekoladą lepiej się pracowało można dodać przy rozpuszczaniu odrobinę oleju kokosowego lub mleczka kokosowego.
Tak przygotowane batony ponownie odstawić do lodówki, aby czekolada zastygła.
Gotowe batony przechowywać w lodówce. Bardzo dobrze zachowują świeżość.