Drożdżowy warkocz orzechowy
Drożdżowy warkocz z orzechami. Świeże, bosko pachnące ciasto napakowane aromatycznymi orzechami. Mięciutkie, wilgotne i niezwykle uzależniające. Idealne do kubka ciepłego kakao lub mlecznej kawy.
Czas przygotowania15 minuty minut
Czas gotowania30 minuty minut
Łączny czas2 godziny godzin
Rodzaj: Boże Narodzenie, Deser, Na słodko
Słowo kluczowe: ciasto drożdżowe, ciasto z orzechami, cynamon, drożdże, drożdzówka, lukier, orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, warkocz drożdżowy, warkocz orzechowy
Ciasto drożdżowe:
- 2 szklanki (280 g) maki pszennej lub orkiszowej jasnej
- ⅓ szklanki (80 ml) ciepłego mleka
- ¼ kostki (50 g) masła
- ¼ szklanki (50 g) cukru
- 1 jajko
- 1 opakowanie (7 g - 8 g) suchych drożdży
- szczypta soli
Nadzienie orzechowe:
- 150 g orzechów laskowych
- 50 g orzechów włoskich
- 3 łyżki płynnego miodu
- ½ szklanki mleka
- ½ - 1 łyżeczka cynamonu
Lukier:
- 5
łyżek (50 g) cukru pudru - 1 łyżka wody
Nadzienie:
Orzechy laskowe i włoskie delikatnie podprażyć na suchej patelni, wystudzić i drobno zmielić za pomocą blendera (drobno, ale nie na mąkę, uważając żeby z orzechów nie zrobiło się masło orzechowe). Można również bardzo drobno posiekać nożem.
Do orzechów dodać płynny miód oraz cynamon i wymieszać.
Na koniec, cały czas mieszając, dolewać mleko, tyle ile przyjmą orzechy. Masa orzechowa ma się dać rozsmarować, ale nie rozpływać.
Ciasto drożdżowe:
Masło rozpuść i odstawić do przestudzenia.
Do miski z przesianą mąką dodać suche drożdże i dokładnie wymieszać.
Mieszając łyżką dodać cukier, jajko, ciepłe mleko i rozpuszczone masło oraz szczyptę soli, a następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (można użyć miksera z odpowiednią końcówką).
Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Rozsmarować na nim równomiernie nadzienie orzechowe i dosyć ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę.
Gotowy wałek, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. delikatnie spłaszczyć i przeciąć wzdłuż na pół (nie przecinając do końca, tak aby obie części były z jednej strony połączone). Oba kawałki przeplatać wokół siebie, rozcięciem do góry, a następnie końce zawinąć pod spód.
Warkocz przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie warkocz piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza, aż się zarumieni.
Gotowy warkocz drożdżowy udekorować przygotowanym lukrem.