FIT rogaliki z czekośliwką
FIT rogaliki z czekośliwką to urocze, półkruche ciasteczka w zdrowszej, lżejszej wersji. Delikatnie słodkie, z subtelnym aromatem naturalnej wanilii oraz bogatym, czekoladowo-śliwkowym wnętrzem.
Czas przygotowania5 minuty minut
Czas gotowania25 minuty minut
Czas chłodzenia:2 godziny godzin 30 minuty minut
Łączny czas3 godziny godzin
Rodzaj: Deser, FIT deser
Słowo kluczowe: czekośliwka, deser, fit deser, fit rogaliki, gorzka czekolada, ksylitol, masło orzechowe, orkiszowe rogaliki, śmietana, suszone śliwki, wanilia
Rogaliki (16 sztuk)
- 1 i 1/2 szklanki (190 g) mąki orkiszowej jasnej
- 1/2 szklanki (70 g) mąki orkiszowej ciemnej
- 1/2 kostki (100 g) zimnego masła
- 1/3 szklanki (80 ml) gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
- 1/4 szklanki ksylitolu w pudrze
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub naturalnej esencji waniliowej
- mała szczypta soli
Czekośliwka:
- 100 g suszonych śliwek
- 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżki miodu
Dodatkowo:
- ksylitol w pudrze do oprószenia ciasteczek
Czekośliwka:
Suszone śliwki zalać ciepłą wodą i odstawić do namoczenia na co najmniej 15 minut.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę umieszczamy w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary).
Suszone śliwki odsączyć (wodę zostawić) i wrzucić do kielich blendera, dodać 4-5 łyżek wody spod śliwek, roztopioną gorzką czekoladę oraz miód (opcjonalnie) i zblendować na gładki krem. W razie potrzeby dodać więcej wody spod śliwek, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Rogaliki:
Wymieszać mąkę orkiszową jasną i ciemną, dodać pokrojone, zimne masło, ksylitol w pudrze, śmietanę, żółtko, pastę waniliową oraz szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto, najlepiej za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki.
Ciasto podzielić na dwie części, każdą delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie wyciągnąć jedną część ciasta, rozwałkować na kształt koła o średnicy 30 cm, które następnie pokroić ostrym nożem na 8 równych części wg ilustracji. Na każdy trójkąt nałożyć po 1/2 łyżeczki czekośliwki i zawijać do środka formując rogaliki.
Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowane rogaliki odstawić do lodówki najlepiej na co najmniej 30 minut lub dłużej (dobrze schłodzone nie stracą kształtu podczas pieczenia).
Następnie ostatnie czynności powtórzyć z drugą połową ciasta.
Rogaliki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 – 30 min, aż się zarumienią.
Wystudzone ciasteczka oprószyć ksylitolem w pudrze.