Kokosowo-migdałowy deser
Połaczenie egzotycznego kokosa z migdałami oraz cudowną domową granolą. Jest pysznie, chrupiąco i kremowo oraz baaaardzo kokosowo. Idealnie.
Czas przygotowania10 minuty minut
Czas gotowania20 minuty minut
Łączny czas30 minuty minut
Rodzaj: FIT deser
Słowo kluczowe: deser, fit, granola, ksylitol, migdały, mini deser, miód, śmietanka kokosowa
Porcje: 4
Kokosowo-migdałowa granola:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki płatków migdałów
- 1 łyżka (30 g) miodu
- 1 łyżka (30 g) nierafinowanego oleju kokosowego
Krem kokosowy:
- 1 puszka mleczka kokosowego tylko stała część (wcześniej mleczko chłodzić w lodówce przez 1-2 dni))
- 150 g serka twarogowego typu Philadelphia
- 1/4 - 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2-3 łyżki ksylitolu w pudrze (można zmielić ksylitol w młynku lub blenderze)
Kokosowo-migdałowa granola:
Wszystkie składniki na granolę dokładnie wymieszać ze sobą.
Następnie wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10 min. Po tym czasie przemieszać i piec kolejne 10-12 minut, aż granola ładnie się zarumieni.
Gotową granolę wystudzić.
Krem kokosowy:
Stałą część mleczka kokosowego/śmietankę przełożyć do misy miksera (wodę kokosową zostawić np. do koktajlu) i ubijać, aż będzie gładka i puszysta.
Cały czas miksując dodawać partiami serek śmietankowy, następnie ksylitol w pudrze, a na koniec wiórki kokosowe. Krem można odstawić na około godzinę do lodówki, aby zgęstniał.
Do szklanek/słoiczków nałożyć granolę (jeżeli zostanie Wam granola, można ją zużyć do jogurtu na śniadanie), następnie po równo kremu i całość posypać płatkami migdałów.