Kremowy sernik z malinami
Obłędnie kremowy, aksamitny FIT sernik z malinami na zdrowym, owsianym spodzie z granoli. Ciasto idealne o każdej porze roku, na każdą okazję jak i bez okazji, do kawy i herbaty.
Czas przygotowania20 minuty minut
Czas gotowania1 godzina godzinę 30 minuty minut
Łączny czas15 godziny godzin
Rodzaj: FIT deser, Na słodko
Słowo kluczowe: erytrytol, fit deser, ksylitol, maliny, na słodko, owoce, sernik, sernik z malinami, wanilia
Spód:
- 120 - 150 g granoli
- 40 g masła
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego (u mnie najlepiej sprawdza się Piątnica)
- 130 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 1/2 szklanki erytrytolu lub ksylitolu
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka świeżych lub mrożonych malin (przy mrożonych malinach 1 dodatkowa łyżka mąki ziemniaczanej)
Mus malinowy:
- 1½ szklanki (200 g) świeżych lub mrożonych malin
- 3 łyżeczki żelatyny
- ½ szklanki gorącej wody
Spód:
Dno formy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia wyjmując brzegi poza obręcz, natomiast bok wysmarować odrobiną masła i wyłożyć dociętym paskiem papieru.
Granolę drobno zmiksować blenderem, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać, tak aby uzyskać konsystencję mokrego piasku (jeżeli spód dobrze się klei można dodać mniej masła).
Przygotowaną masę przełożyć do formy, wyrównać, delikatnie ugnieść i odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa:
Wszystkie składniki na masę serową (twaróg, mascarpone, erytrytol/ksylitol, jajka, mąkę ziemniaczaną, ziarenka wanilii) umieścić w misie miksera i wymieszać do połączenia składników. Nie miksować zbyt długo, aby masa zbytnio się nie napowietrzyła.
Gotową masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i wyrównać.
Na wierzchu ułożyć maliny (jeżeli używamy mrożonych można je wcześniej obtoczyć w łyżce mąki).
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 80-90 minut, tak aby góra sernika była wyraźnie ścięta, w razie potrzeby czas trochę wydłużyć.
Sernik wystudzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Mus malinowy:
Maliny (mrożone poczekać, aż zaczną się rozmrażać) zmiksować za pomocą blendera na mus.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do malin i ponownie wymieszać.
Mus wylać na dobrze wystudzony sernik i odstawić do lodówki, do stężenia
Gotowy sernik można udekorować dodatkową porcją owoców.