Owsiane ciasto pomarańczowe z FIT lukrem
Aromatyczne, mocno wilgotne, pomarańczowe FIT ciasto ze zdrowszą wersją polewy lukrowej. Idealne do kubka popołudniowej herbaty.
Czas przygotowania15 minuty minut
Czas pieczenia45 minuty minut
Łączny czas1 godzina godzinę
Rodzaj: Deser
Słowo kluczowe: fit, ksylitol, mąka orkiszowa, płatki owsiane, pomarańze, proste ciasto
Porcje: 10
Ciasto (forma o średnicy 22 cm):
- 1 szklanka (120 g) płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki (60 g) mąki orkiszowej jasnej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki (100 g) ksylitolu
- 1/3 szklanki oleju
- 1 średnia (ok. 150 g) pomarańcza
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- mała szczypta soli
FIT lukier pomarańczowy:
- 3 łyżki (30 g) ksylitolu w pudrze (można zmiksować zwykły na puder za pomocą blendera)
- 2 łyżki soku z pomarańczy (u mnie z czerwonej dlatego lukier jest różowy)
Ciasto:
Płatki owsiane zmiksować za pomocą blendera na mąkę.
Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i z całej otrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok (ok. 1/3 szklanki).
Następnie w jednej misce wymieszać: zmiksowane na mąkę płatki, mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól.
W drugiej misce wymieszać : jajka, ksylitol, olej oraz sok i skórkę otartą z pomarańczy.
Do mokrych składników dodać suche i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 – 45 minut, do suchego patyczka.
Gotowe, przestudzone ciasto udekorować lukrem.