Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Wydrukuj przepis
PAD THAI
PAD THAI - jedno z najbardziej kultowych dań kuchni tajskiej. Festiwal kolorów, aromatów i smaków...
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Rodzaj:
Kuchnie świata, Lunch, Na obiad
Słowo kluczowe:
czosnek, dymka, jajka, limonka, makaron ryżowy, orzeszki ziemne, pad thai, sos rybny
Składniki
150
g
makaronu ryżowego
1
(ok. 350 g)
pierś kurczaka pokrojona w małe paseczki
2
szalotki
3-4
ząbki
czosnku
2
jajka
3
łyżki
oleju
150
g
kiełków fasoli mung
2
łyżki
orzeszków ziemnych
2
dymki
Sos:
3
łyżki
sosu rybnego
2
łyżki
pasty z tamaryndowca
1-2
łyżki
ciemnego sosu sojowego
2
łyżki
soku z limonki
1
łyżeczka
brązowego cukru
½-1
łyżeczka
płatków chili
Instrukcje
Makaron ryżowy ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić na sitku i przepłukać zimną wodą.
W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki na sos.
Na rozgrzaną patelnię z olejem dodać posiekaną w piórka szalotkę oraz starty czosnek i delikatnie podsmażyć.
Dodać pokrojonego w paseczki kurczaka i podsmażyć.
Dodać jajka i podsmażyć wszystko cały czas mieszając, aż jajka się zetną i podzielą na małe kawałki.
Następnie dodać ugotowany makaron, chwilę smażyć, dodać sos i smażyć kolejne około 2 minuty.
Na koniec dodać kiełki i posiekaną dymkę, ponownie wszystko wymieszać i smażyć ostatnie 3-4 minuty.
Gotowy makaron posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi, resztą dymki i skropić sokiem z limonki.