Cofnij

Pieczona owsianka z jablkami

Pieczona owsianka z jabłkami to połączenie płatków owsianych z jabłkami, cynamonem oraz chrupiącymi orzechami. Proste, odżywcze śniadanie idealne na codzień i od święta.
Czas przygotowania5 minuty
Czas gotowania35 minuty
Łączny czas40 minuty
Rodzaj: FIT, Na słodko, Śniadanie
Słowo kluczowe: cynamon, drugie śniadanie, fit, jabłka, mleko, na słodko, orzechy, owoce, owsianka, owsianka z owocami, pieczona owsianka, płatki owsiane, zdrowa owsianka
Porcje: 1 porcja

Składniki

  • szklanki (40 g) płatków owsianych zwykłych
  • 1 średnie jabłko starte na grubych oczkach
  • szklanki (80 ml) mleka zwykłego lub roślinnego
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • kilka ulubionych orzechów (włoskich, laskowych itp.)

Instrukcje

  • Płatki owsiane wymieszać z mlekiem, startym jabłkiem, syropem klonowym/miodem, cynamonem oraz posiekanymi orzechami.
  • Przygotowaną masę przełożyć do naczynka do zapiekania.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 min bez przykrywania. Najlepiej podawać ciepłą od razu po przygotowaniu.