Pierniczki
Pachnące pierniczki po brzegi wypełnione świątecznymi smakami: naturalnym miodem, goździkami, cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową. Dodatkowo zastąpienie białego cukru brązowym wzbogaca je delikatnie karmelową nutą. Pycha!
Czas przygotowania15 minuty minut
Czas gotowania8 minuty minut
Czas chłodzenia:1 godzina godzinę
Łączny czas1 godzina godzinę 23 minuty minut
Rodzaj: Boże Narodzenie, Deser, Na słodko
Słowo kluczowe: ciasteczka, ciasteczka korzenne, cukier brązowy, kakao, lukier, mąka orkiszowa, miód, pierniczki, przyprawy korzenne, Święta
Pierniczki:
- 2½ szklanki (350 g) mąki orkiszowej jasnej
- ½ kostki (100 g) masła
- ½ szklanki (100 g) brązowego cukru
- 4 łyżki (100 g) naturalnego, płynnego miodu
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)
Lukier:
- 1 białko
- ok. 1½ szklanka cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
W rondelku z grubym dnem wymieszać masło, cukier brązowy, miód, przyprawę piernikową, kakao. Cały czas mieszając podgrzewać, aż do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników. Następnie masę odstawić do wystudzenia.
Do wystudzonej masy dodać jajko, przesianą mąkę oraz sodę oczyszczoną i wyrobić za pomocą miksera z hakiem na gładkie ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne dodać odrobinę więcej mąki.
Z ciasta uformować kulkę, delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie, ciasto równomiernie rozwałkować na około 2-3 mm, pamiętając, że im grubiej rozwałkujemy tym pierniczki są bardziej miękkie.
Z ciasta wycinać ciasteczka za pomocą wybranych foremek i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8-10 minut, aż pierniczki delikatnie się zarumienią.
Przygotować lukier: do miseczki dodać białko, około 1½ szklanki cukru pudru i kilka kropelek soku z cytryny. Następnie utrzeć na jednolitą, gęstą masę. Jeżeli lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej cukru, do zbyt gęstego dodatkowe kropelki cytryny.
Wystudzone pierniczki dekorujemy lukrem za pomocą rękawa cukierniczego lub specjalnego pisaka na lukier.
Gotowe pierniczki przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku. Jeżeli chcemy, aby ciasteczka szybciej zmiękły można zostawić otwarte pudełko.