Dutch baby to delikatnie słodki, pieczony naleśnik z chrupiącymi brzegami i miękkim, wilgotnym środkiem podany z duża ilością karmelizowanych moreli i świeżego tymianku. Idealny deser lub słodkie śniadanie. Pycha!
Piekarnik razem z patelnią nagrzać do 200 stopni (patelnia musi być odpowiednia do piekarnika).
Wszystkie składniki na naleśnik wymieszać ze sobą za pomocą rózgi, miksera lub blendera (nie mieszamy zbyt długo, blenderem dosłownie 5 sekund).
Następnie na rozgrzaną patelnię o średnicy koło 16-18 cm dodać łyżkę masła klarowanego, rozprowadzić na patelni, wlać przygotowaną masę i piec w piekarniku około 20 minut, aż naleśnik wyrośnie i wyraźnie się zarumieni.
Morele umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki.
Na niedużej patelni rozpuścić łyżeczkę masła z łyżką miodu oraz kardamonem i chwilkę smażyć.
Następnie dodać pokrojone morele oraz listki tymianku i dalej smażyć ok. 3 minut, aż zmiękną, ale nie rozpadnie się.
Gotowy dutch baby podawać gorący z karmelizowanymi morelami.