Go Back
Print
Print Recipe
Czekoladowy chlebek bananowy
Czekoladowy chlebek bananowy to pyszne połączenie słodkiego, aromatycznego chlebka bananowego i wilgotnego, mocno czekoladowego brownie. Idealne do kubka mleka lub kakao na drugie śniadanie lub FIT deser.
Prep Time
10
mins
Cook Time
30
mins
Total Time
40
mins
Course:
FIT, FIT deser, Na słodko, Śniadanie
Keyword:
banany, chlebek bananowy, ciasteczka z konfiturą, ciasto bananowe, ciasto czekoladowe, deser, ksylitol, mąka orkiszowa, mąka pełnoziarnista, proste ciasto
Servings:
12
porcji
Ingredients
Forma o wymiarach 21 cm x 27 cm
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
3
(po obraniu ok. 300 g)
banany
1¼
szklanki (160 g)
pełnoziarnistej mąki orkiszowej typ 1850
3
łyżki (25 g)
kakao
2
jajka
⅓
szklanki (80 ml)
oleju
¼-⅓
szklanki (50g - 70 g)
ksylitolu
50
g
czekolady
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
½
łyżeczki
sody oczyszczonej
mała
szczypta
soli
Instructions
Obrane banany zblendować z olejem na gładki mus.
Jajka utrzeć z ksylitolem na puszystą masę.
Zmniejszyć obroty miksera i dodać zblendowane banany.
W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i posiekaną na drobne kawałki czekoladą.
Do masy jajeczno-bananowej dodać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką (bardzo krótko, tylko do połączenia składników!).
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 21 cm x 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
Piec około 30 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.