Go Back

Jogurtowy chlebek z mango FIT

Jogurtowy chlebek z mango FIT to mięciutkie, bardzo aromatyczne, kuszące zapachem i kolorem ciasto, któremu nie można się oprzeć. Doskonałe do filiżanki kawy lub herbaty, na drugie śniadanie lub słodki podwieczorek.
Prep Time10 minutes
Cook Time40 minutes
Total Time50 minutes
Course: Deser, FIT, FIT deser, Na słodko
Keyword: biała czekolada, deser, fit, jogurt naturalny, ksylitol, mango, proste ciasto, pulpa z mango, szybkie ciasto
Servings: 10 porcji

Ingredients

  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
  • 1 szklanka (ok. 270 g) pulpy z mango
  • szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 jajko
  • ½ szklanki (150 g) jogurtu naturalnego
  • szklanki (80 ml) oleju
  • szklanki (70 g) ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • 50 g białej czekolady (opcjonalnie)

Instructions

  • Jajka z ksylitolem utrzeć na jasną, puszystą masę.
  • Zmniejszyć obroty miksera i cały czas mieszając dodać jogurt naturalny, pulpę z mango i olej.
  • Na koniec, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz posiekaną białą czekoladą (opcjonalnie) i krótko wymieszać szpatułką/łyżką tylko do połączenia składników.
  • Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 12 cm x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
  • Piec około 50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180°C.