Go Back

Kotleciki z kalafiora z orzechowym sosem

Idealnie mięciutkie w środku i delikatnie przypieczone na zewnątrz kotleciki z kalafiora z aksamitnym sosem orzechowym. Idealne o każdej porze dnia.
Prep Time30 mins
Total Time1 min
Course: FIT, Na obiad, Na słono, Przekąski
Keyword: kalafior, kasza jaglana, kotleciki kalafiorowe, lunch, milone kalafiorowe, na obiad, nasiona słonecznika, sos orzechowy, wege burgery
Servings: 10 kotletcików

Ingredients

Kotleciki kalafiorowe:

  • ½ (350 g) kalafiora
  • ½ szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej
  • ½ szklanki ziaren słonecznika
  • ok. ¼ - ½ szklanki (30 g - 60 g) mąki owsianej lub zblendowanych płatków owsianych
  • 50 g startego na grubych oczkach selera
  • 2 nieduże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki (60 ml) oleju
  • ½ łyżeczki przyprawy curry
  • sól
  • pieprz
  • 1 pęczek natki pietruszki

Sos orzechowy:

  • 2 łyżki gładkiego masła orzechowego 100%
  • 4-5 łyżek mleczka kokosowego
  • 1-2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
  • ½ łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • kumin i chili do smaku

Instructions

  • W dużym garnku w lekko osolonej wodzie ugotować kalafiora, następnie porządnie odcedzić i rozgnieść widelcem na nieduże kawałki, ale nie na papkę.
  • W lekko osolonej wodzie ugotować, a najlepiej lekko rozgotować kaszę jaglaną.
  • Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju, aby nabrała słodkawego posmaku. Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz startego selera.
  • Do rozdrobnionego kalafiora dodać ugotowaną kaszę jaglaną, podsmażoną cebulę, ziarna słonecznika (można je wcześniej delikatnie zblendować lub posiekać nożem), posiekaną natkę pietruszki, przyprawy do smaku (najlepiej próbować podczas przygotowywania) oraz ¼ szklanki mąki owsianej i dokładnie wymieszać najlepiej rękoma. Masa ma być klejąca, ale nie za bardzo zbita, jeżeli jest zbyt rzadka można dodać odrobinę więcej mąki owsianej.
  • Z gotowej masy formować kotlety (ręce wcześniej zwilżyć wodą lub nasmarować odrobiną oleju) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, następnie kotlety ostrożnie odwrócić na drugą stronę przy pomocy szpatułki kuchennej i piec kolejne 10 minut.
  • W międzyczasie, wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać. Mleczko kokosowe najlepiej dodawać stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji, ponieważ masła orzechowe mają różną gęstość.
  • Gotowe kotleciki podawać z sosem orzechowym.