fbpx
Fit Na obiad Na słono

Kotleciki z kalafiora z sosem orzechowym

Kotleciki z kalafiora z sosem orzechowym

Dzisiaj dla odmiany proponuję coś wytrawnego, ale w dalszym ciągu pysznego, czyli kotleciki z kalafiora z sosem i to nie byle jakim, bo orzechowym. Doskonałe same, jako dodatek do frytek, sałatki, obiadu lub do przełożenia bułki.

Kalafiorowe mielone są idealnie mięciutkie w środku i delikatnie przypieczone na zewnątrz. Smakują wyśmienicie i sprawdzą się jako lekki posiłek o każdej porze dnia. Nie będę Was oszukiwać, że smakują identycznie jak te mięsne. Nawet nie czuję takiej potrzeby, kiedy warzywa oferują nam własną, niepowtarzalną jakość. Dla mnie to żaden problem, mam nadzieję, że dla Ciebie również 🙂

Co więcej orzechowy sos z tego przepisu możecie wykorzystać do wielu innych potraw. Ja często podaję z nim buddha bowl. Sos wyśmienicie smakuje zarówno ze świeżymi jak i pieczonymi warzywami.

Na blogu znajdziecie również wegeburgery warzywne, buraczane wegeburgery oraz wegeburgery z fasoli z guacamole.

Testujcie i trzymajcie się ciepło!

Kotleciki z kalafiora z sosem orzechowym

Kotleciki z kalafiora z orzechowym sosem

Idealnie mięciutkie w środku i delikatnie przypieczone na zewnątrz kotleciki z kalafiora z aksamitnym sosem orzechowym. Idealne o każdej porze dnia.
Czas przygotowania:30 mins
Czas całkowity:1 min
Kategoria: FIT, Na obiad, Na słono, Przekąski
Tagi: kalafior, kasza jaglana, kotleciki kalafiorowe, lunch, milone kalafiorowe, na obiad, nasiona słonecznika, sos orzechowy, wege burgery
Ilość porcji: 10 kotletcików

Składniki:

Kotleciki kalafiorowe:

  • ½ (350 g) kalafiora
  • ½ szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej
  • ½ szklanki ziaren słonecznika
  • ok. ¼ – ½ szklanki (30 g – 60 g) mąki owsianej lub zblendowanych płatków owsianych
  • 50 g startego na grubych oczkach selera
  • 2 nieduże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki (60 ml) oleju
  • ½ łyżeczki przyprawy curry
  • sól
  • pieprz
  • 1 pęczek natki pietruszki

Sos orzechowy:

  • 2 łyżki gładkiego masła orzechowego 100%
  • 4-5 łyżek mleczka kokosowego
  • 1-2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
  • ½ łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • kumin i chili do smaku

Przygotowanie:

  • W dużym garnku w lekko osolonej wodzie ugotować kalafiora, następnie porządnie odcedzić i rozgnieść widelcem na nieduże kawałki, ale nie na papkę.
  • W lekko osolonej wodzie ugotować, a najlepiej lekko rozgotować kaszę jaglaną.
  • Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju, aby nabrała słodkawego posmaku. Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz startego selera.
  • Do rozdrobnionego kalafiora dodać ugotowaną kaszę jaglaną, podsmażoną cebulę, ziarna słonecznika (można je wcześniej delikatnie zblendować lub posiekać nożem), posiekaną natkę pietruszki, przyprawy do smaku (najlepiej próbować podczas przygotowywania) oraz ¼ szklanki mąki owsianej i dokładnie wymieszać najlepiej rękoma. Masa ma być klejąca, ale nie za bardzo zbita, jeżeli jest zbyt rzadka można dodać odrobinę więcej mąki owsianej.
  • Z gotowej masy formować kotlety (ręce wcześniej zwilżyć wodą lub nasmarować odrobiną oleju) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, następnie kotlety ostrożnie odwrócić na drugą stronę przy pomocy szpatułki kuchennej i piec kolejne 10 minut.
  • W międzyczasie, wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać. Mleczko kokosowe najlepiej dodawać stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji, ponieważ masła orzechowe mają różną gęstość.
  • Gotowe kotleciki podawać z sosem orzechowym.
Kotleciki z kalafiora z sosem orzechowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *