Go Back

Deser bounty w słoiku

Pyszne, delikatnie słodkie połączenie kremu kokosowego oraz aromatycznej gorzkiej czekolady. Idealne na zdrowy deser lub pożywne drugie śniadanie.
Prep Time10 minutes
Czas gotowania:20 minutes
Total Time1 hour 30 minutes
Course: Deser, FIT, FIT deser, Na słodko
Keyword: babka kokosowa, bounty, chrupiąca przekąska, deser, deser kokosowy, drugie śniadanie, fit, kasza jaglana, mleczko kokosowe, syrop klonowy, wanilia, wiórki kokosowe, zdrowy deser
Servings: 4 porcje

Ingredients

  • ½ szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • ok. 1 szklanka (ok. 250 ml) wody
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 1 laska wanilii lub pasty waniliowej do smaku

Dodatkowo:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka zwykłego lub kokosowego
  • wiórki kokosowe (opcjonalnie)

Instructions

  • Kaszę jaglaną zalać mleczkiem kokosowym i ½ szklanki wody, dodać syrop klonowy lub inny słodzik (można użyć ilość podana w przepisie lub do smaku), ziarenka wanilii oraz cały strąk lub pastę waniliową, a następnie gotować 15 minut lub dłużej, do momentu, aż będzie miękką, a najlepiej rozgotowana. Co jakiś czas kaszę należy przemieszać, żeby się nie przypaliła. Pamiętaj również, aby kaszę dokładnie przed gotowaniem wypłukać, obficie przelewając najpierw zimną, a później gorącą wodą, dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego posmaku.
  • Z ugotowanej kaszy usunąć strąk wanilii i przestudzić (najlepiej, żeby była w dalszym ciągu dosyć ciepła, wtedy lepiej się blenduje), a następnie przełożyć do kielicha blendera i zmiksować na gładką, jednolitą masę (im dokładniej zblendujemy tym budyń będzie delikatniejszy). W razie potrzeby, jeżeli krem jest zbyt gęsty, dodać resztę wody. Należy pamiętać, że wiórki kokosowe jeszcze go zagęszczą.
  • Na koniec dodać wiórki kokosowe i ponownie wymieszać. Można w tym celu użyć blendera, ale już nie miksować na gładko lub wymieszać łyżką, aby wiórki pozostały całe.
  • Gorzką czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę z mlekiem umieszczamy w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary).
  • Do słoiczków nakładamy krem jaglany, który przekładamy cienką warstwą czekolady, najlepiej blisko ścianek, aby ładnie było widać warstwy, ponieważ wtedy czekolada rozchodzi się po ściankach.
  • Gotowy deser najlepiej podawać schłodzony, można go dodatkowo oprószyć wiórkami kokosowymi.