fbpx
Fit Na słodko Na śniadanie

Deser bounty w słoiku

Deser bounty w słoiku

Jakiś czas temu obiecałam Wam przepis na deser bounty w słoiku. Deser bounty ustąpił pierwszeństwa raffaello. Ale jak to mówią, co się odwlecze, to nie uciecze. Dlatego dzisiaj na bloga wjeżdża przepyszny, pożywny deser lub drugie śniadanie, jak kto woli.

Deser bounty w słoiku podobnie jak raffaello i snickers bazuje na kaszy jaglanej. Dla mnie to opcja doskonała, ponieważ dzięki temu może być także wartościowym posiłkiem. W końcu od dziecka wiemy, że „od kaszy człowiek zdrów”, a kasza jaglana to królowa kasz. Dlaczego?

5 powodów, dla których warto jeść kaszę jaglaną:

  1. Dobra PRAWIE dla każdego – kasza jaglana jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu, jednocześnie bardzo pożywna i sycąca. Mogą ją spokojnie jeść osoby z problemami żołądkowymi jak i alergicy.
  2. Wartości odżywcze – jagły są bogatym źródlem białka oraz wszystkich niezbędnych dla człowieka aminokwasów, między innymi leucyny. Badania wykazały, że wysoka zawartość leucyny w diecie pomaga w budowaniu masy mięśniowej i przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku.
  3. Zdrowie – kasza jaglana, w przeciwieństwie do większości kasz, ma działanie zasadotwórcze. Usuwa z organizmu nadmiar toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Ma bardzo dobry wpływ na florę bakteryjna układu pokarmowego oraz odporność. Posiada również właściwości antywirusowe.
  4. Uroda – jaglanka zawiera duże ilości krzemu, który w pożywieniu występuje stosunkowo rzadko. Krzem bardzo korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Pełni również ważną rolę w mineralizacji kości.
  5. Umysł – kasza jaglana zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B6) odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Łagodzą stres, pozytywnie wpływają na nastrój, a także poprawiają sprawność intelektualną. Dodatkowo zapewnia spore ilości witaminy E oraz lecytyny poprawiających pamięć i koncentrację.

Ponadto kasze jaglaną uwielbiam za to, że w zależności od dodatków zmienia się jak kameleon. Można ją z powodzeniem przyrządzać na słodko i na słono. A po zmiksowaniu ma przyjemną, aksamitną konsystencję kremu, która idealnie pasuje do deserów.

Zaś sam deser bounty to delikatnie słodkie połączenie mocno kokosowego kremu oraz aromatycznej, gorzkiej czekolady. Pyszka!

Koniecznie spróbujcie i trzymajcie się ciepło!

Deser bounty w słoiku

Pyszne, delikatnie słodkie połączenie kremu kokosowego oraz aromatycznej gorzkiej czekolady. Idealne na zdrowy deser lub pożywne drugie śniadanie.
Czas przygotowania:10 mins
Czas gotowania::20 mins
Czas całkowity:1 hr 30 mins
Kategoria: Deser, FIT, FIT deser, Na słodko
Tagi: babka kokosowa, bounty, chrupiąca przekąska, deser, deser kokosowy, drugie śniadanie, fit, kasza jaglana, mleczko kokosowe, syrop klonowy, wanilia, wiórki kokosowe, zdrowy deser
Ilość porcji: 4 porcje

Składniki:

  • ½ szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • ok. 1 szklanka (ok. 250 ml) wody
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 1 laska wanilii lub pasty waniliowej do smaku

Dodatkowo:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka zwykłego lub kokosowego
  • wiórki kokosowe (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Kaszę jaglaną zalać mleczkiem kokosowym i ½ szklanki wody, dodać syrop klonowy lub inny słodzik (można użyć ilość podana w przepisie lub do smaku), ziarenka wanilii oraz cały strąk lub pastę waniliową, a następnie gotować 15 minut lub dłużej, do momentu, aż będzie miękką, a najlepiej rozgotowana. Co jakiś czas kaszę należy przemieszać, żeby się nie przypaliła. Pamiętaj również, aby kaszę dokładnie przed gotowaniem wypłukać, obficie przelewając najpierw zimną, a później gorącą wodą, dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego posmaku.
  • Z ugotowanej kaszy usunąć strąk wanilii i przestudzić (najlepiej, żeby była w dalszym ciągu dosyć ciepła, wtedy lepiej się blenduje), a następnie przełożyć do kielicha blendera i zmiksować na gładką, jednolitą masę (im dokładniej zblendujemy tym budyń będzie delikatniejszy). W razie potrzeby, jeżeli krem jest zbyt gęsty, dodać resztę wody. Należy pamiętać, że wiórki kokosowe jeszcze go zagęszczą.
  • Na koniec dodać wiórki kokosowe i ponownie wymieszać. Można w tym celu użyć blendera, ale już nie miksować na gładko lub wymieszać łyżką, aby wiórki pozostały całe.
  • Gorzką czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę z mlekiem umieszczamy w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary).
  • Do słoiczków nakładamy krem jaglany, który przekładamy cienką warstwą czekolady, najlepiej blisko ścianek, aby ładnie było widać warstwy, ponieważ wtedy czekolada rozchodzi się po ściankach.
  • Gotowy deser najlepiej podawać schłodzony, można go dodatkowo oprószyć wiórkami kokosowymi.

(2) Comments

  1. Takie desery w słoiczkach wyglądają bardzo estetycznie i smacznie 🙂

    1. To jedna z moich ulubionych form podawania deserów 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *