Babka z mango to mięciutkie, mocno wilgotne ciasto z delikatnie owocowym posmakiem oblane cytrynowym lukrem. Całość tworzy wyjątkowo rześkie i odświeżające połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom bab.
Prep Time10 minutesmins
Cook Time1 hourhr
Total Time1 hourhr10 minutesmins
Course: Deser, FIT deser, Na słodko, Wielkanoc
Keyword: babka wielkanocna, ciasto owocowe, fit ciasto, fit deser, ksylitol, lody mango, mąka orkiszowa, mango, Wielkanoc
Servings: 12
Ingredients
Forma na babkę z kominem o średnicy 22 cm
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
1szklanka (280 g)pulpy z mango bez cukru
2szklanki (300 g)mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej mąki pszennej
2łyżki (40 g)mąki ziemniaczanej
¾kostki (150 g)miękkiego masła
3dużejajka
¾szklanki (150 g)ksylitolu
1łyżeczkaproszku do pieczenia
½łyżeczkisody oczyszczonej
1łyżeczkaekstraktu z wanilii
1łyżkanasion chia (opcjonalnie)
Lukier:
3łyżkiksylitolu w pudrze
1łyżkasoku z cytryny
Dodatkowo:
tłuszcz do wysmarowania formy i mąka do obsypania
Instructions
Masło utrzeć z ksylitolem na puszystą masę.
Zmniejszyć obroty miksera i cały czas mieszając dodawać po jednym jajku, następnie pulpę z mango oraz ekstrakt z wanilii.
Na koniec, dodać przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz opcjonalnie nasionami chia i krótko wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Nie mieszać zbyt długo, ponieważ przemieszane ciasto
Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
Piec 50-60 minut (do tzw. "suchego patyczka") w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Ksylitol w pudrze dokładnie wymieszać ze sokiem z cytryny, tak aby uzyskać jednolitą masę bez grudek. W razie potrzeby, w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji, dodać więcej ksylitolu lub soku z cytryny.
Wystudzoną babkę wyjąć z formy i udekorować lukrem.