fbpx
Fit Na słodko Wielkanoc

Babka z mango

Babka z mango

Jeżeli szukacie czegoś oryginalnego na świąteczny stół koniecznie upieczcie tą babkę. Babka z mango to mięciutkie, mocno wilgotne ciasto z delikatnie owocowym posmakiem oblane kwaskowym, cytrynowym lukrem. Całość tworzy wyjątkowo rześkie i odświeżające połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom bab i egzotycznych smaków.

Babka z mango

Babka z mango

Babka z mango to mięciutkie, mocno wilgotne ciasto z delikatnie owocowym posmakiem oblane cytrynowym lukrem. Całość tworzy wyjątkowo rześkie i odświeżające połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom bab.
Czas przygotowania:10 mins
Czas pieczenia:1 hr
Czas całkowity:1 hr 10 mins
Kategoria: Deser, FIT deser, Na słodko, Wielkanoc
Tagi: babka wielkanocna, ciasto owocowe, fit ciasto, fit deser, ksylitol, lody mango, mąka orkiszowa, mango, Wielkanoc
Ilość porcji: 12

Składniki:

  • Forma na babkę z kominem o średnicy 22 cm
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
  • 1 szklanka (280 g) pulpy z mango bez cukru
  • 2 szklanki (300 g) mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej mąki pszennej
  • 2 łyżki (40 g) mąki ziemniaczanej
  • ¾ kostki (150 g) miękkiego masła
  • 3 duże jajka
  • ¾ szklanki (150 g) ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie)

Lukier:

  • 3 łyżki ksylitolu w pudrze
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • tłuszcz do wysmarowania formy i mąka do obsypania

Przygotowanie:

  • Masło utrzeć z ksylitolem na puszystą masę.
  • Zmniejszyć obroty miksera i cały czas mieszając dodawać po jednym jajku, następnie pulpę z mango oraz ekstrakt z wanilii.
  • Na koniec, dodać przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz opcjonalnie nasionami chia i krótko wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Nie mieszać zbyt długo, ponieważ przemieszane ciasto
  • Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
  • Piec 50-60 minut (do tzw. "suchego patyczka") w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • Ksylitol w pudrze dokładnie wymieszać ze sokiem z cytryny, tak aby uzyskać jednolitą masę bez grudek. W razie potrzeby, w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji, dodać więcej ksylitolu lub soku z cytryny.
  • Wystudzoną babkę wyjąć z formy i udekorować lukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *