Aromatyczne pieczone warzywa z grillowanym serem halloumi i jogurtowym dipem. Idealne jesienne danie, które Ci nasyci, rozgrzeje i napełni szczęściem.
Prep Time15 minutesmins
Cook Time40 minutesmins
Grillowanie halloumi:5 minutesmins
Total Time1 hourhr
Course: FIT, Lunch, Na słono, Przekąski, Sałatki
Keyword: brukselka, czosnek, dynia, fit lunch, grillowany ser halloumi, na zdrowie, orzechy włoskie, pieczarki, pieczone warzywa, ser halloumi, sezonowe jedzenie, sezonowe warzywa, sos jogurtowy
Dynię dokładnie umyć i pokroić w na mniejsze kawałki (w razie potrzeby obrać)
Brukselkę dokładnie umyć, usunąć zniszczone zewnętrzne liście, osuszyć i pokroić na połówki.
Pieczarki obrać i pokroić na połówki.
Przygotowane warzywa natrzeć oliwą, oprószyć przyprawami (sól, pieprz, wędzona papryka, chili, ulubione zioła) według upodobań i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pieczarki i brukselkę rozcięciem do dołu).
Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30-40 minut, aż się zarumienią (w razie gdyby jakieś warzywa upiekły się wcześniej można wyciągnąć). Pod koniec pieczenia można na chwilę włączyć termoobieg, ale nie za długo, żeby warzywa nie były zbyt suche.
Przygotować sos: wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać.
Ser halloumi pokroić w niezbyt grube plastry (ok. 1 cm) i grillować po ok. 2-3 min. z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej lekko posmarowanej oliwą.
Na talerzu lub w misce ułożyć warzywa oraz ser, wycisnąć ząbki czosnku, posypać prażonymi orzechami i podawać z sosem.