Mam dla Was prostą, ale wyjątkowo smaczną inspirację na jesienny, sycący i zdrowy posiłek – aromatyczne, pieczone warzywa z grillowanym halloumi, orzechami i lekkim sosem czosnkowym. Jeśli chodzi o dobór warzyw to liczą się tylko Wasze upodobania i oczywiście kuchenne zasoby. Tak na marginesie, to świetny przepis na sprzątanie lodówki z resztek. Co więcej, sami możecie dobierać wielkość porcji. A efekt? Kocham! Pieczone warzywa z dipem jogurtowym potrafią uratować mój, nawet najgorszy, dzień! I nie przesadzę, jeśli powiem, że są moim idealnym jesienno-zimowym comfort food.
Pieczone warzywa z grillowanym halloumi
Aromatyczne pieczone warzywa z grillowanym serem halloumi i jogurtowym dipem. Idealne jesienne danie, które Ci nasyci, rozgrzeje i napełni szczęściem.
Składniki:
- kilka brukselek
- kilka pieczarek
- ser halloumi (ok. 100 g na osobę)
- średnia dynia hokkaido
- kilka orzechów włoskich
- oliwa
- wędzona papryka, chili, ulubione zioła, sól, pieprz
Dip jogurtowy:
- ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- ½ łyżeczki musztardy miodowej
- 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Dynię dokładnie umyć i pokroić w na mniejsze kawałki (w razie potrzeby obrać)
- Brukselkę dokładnie umyć, usunąć zniszczone zewnętrzne liście, osuszyć i pokroić na połówki.
- Pieczarki obrać i pokroić na połówki.
- Przygotowane warzywa natrzeć oliwą, oprószyć przyprawami (sól, pieprz, wędzona papryka, chili, ulubione zioła) według upodobań i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pieczarki i brukselkę rozcięciem do dołu).
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30-40 minut, aż się zarumienią (w razie gdyby jakieś warzywa upiekły się wcześniej można wyciągnąć). Pod koniec pieczenia można na chwilę włączyć termoobieg, ale nie za długo, żeby warzywa nie były zbyt suche.
- Przygotować sos: wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać.
- Ser halloumi pokroić w niezbyt grube plastry (ok. 1 cm) i grillować po ok. 2-3 min. z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej lekko posmarowanej oliwą.
- Na talerzu lub w misce ułożyć warzywa oraz ser, wycisnąć ząbki czosnku, posypać prażonymi orzechami i podawać z sosem.