Go Back

Drożdżówki z cynamonowo-orzechowym nadzieniem

Mięciutkie, pachnące, po brzegi wypełnione orzechami i cynamonem drożdżówki. Idealne do szklanki ciepłego mleka lub rozgrzewającej herbaty.
Prep Time30 minutes
Cook Time20 minutes
Czas wyrastania:1 hour 40 minutes
Total Time2 hours 30 minutes
Course: Deser, Na słodko
Keyword: ciasteczka do herbaty, cynamon, deser, drożdże, drożdżówki, lukier, miód, orzechy laskowe
Servings: 10

Ingredients

Ciasto:

  • 2 szklanki (280 g) mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • szklanki (80 ml) ciepłego mleka
  • ¼ kostki (50 g) masła
  • ¼ szklanki (50 g) cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie (7 g – 8 g) suchych drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 120 g orzechów laskowych
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • szklanki (80 ml) ciepłego mleka
  • 3 łyżeczki cynamonu

Lukier (opcjonalnie):

  • 5 łyżek (50 g) cukru pudru
  • 1 łyżka wody

Instructions

Nadzienie:

  • Do tartych orzechów dodać miód oraz cynamon i wymieszać.
  • Na koniec, cały czas mieszając, dolewać mleko, tyle ile przyjmą orzechy. Masa orzechowa powinna dać rozsmarować, ale nie rozpływać.

Ciasto:

  • Masło rozpuść i odstawić do przestudzenia.
  • Do miski z przesianą mąką dodać suche drożdże i dokładnie wymieszać.
  • Mieszając łyżką dodać cukier, jajko, ciepłe mleko i rozpuszczone masło oraz szczyptę soli, a następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
  • Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
  • Na rozwałkowanym cieście rozsmarować równomiernie nadzienie orzechowe, dosyć ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i ostrym nożem pokroić w plasterki, które następnie ułożyć w równych, sporych odstępach, w formie wyłożonej do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 – 40 min. do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie piec około 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż się zarumieni.

Lukier:

  • Cukier puder wymieszać z połową wody. Jeżeli lukier jest zbyt gęsty, dodać resztę wody. Gotowe ślimaczki udekorować lukrem.