fbpx
Na słodko

Drożdżówki z cynamonowo-orzechowym nadzieniem

Drożdżówki z cynamonowo-orzechowym nadzieniem

Uwielbiam rozpieszczać rodzinę drożdżowymi wypiekami. Szczególnie jesienią, kiedy już samo ich przygotowywanie wprowadza do domu cudowny nastrój błogiego spokoju. Dlatego mam dla Was przepis na mięciutkie, kuszące zapachem, rozpływające się w ustach drożdżówki napakowane orzechami i aromatycznym cynamonem. Idealne do kubka ciepłego mleka lub kakao.

Co więcej, dzięki użyciu suchych drożdży bułeczki przygotujecie z łatwością. Wystarczy wykazać się odrobiną cierpliwości, aby ciasto mogło wyrosnąć i odpowiednio się napuszyć. Ponadto drożdżówki wypełnione równie prostym, super pysznym nadzieniem orzechowo-cynamonowym.

Częstujcie się przepisem i niech się Wam dobrze piecze!

Drożdżówki z cynamonowo-orzechowym nadzieniem

Drożdżówki z cynamonowo-orzechowym nadzieniem

Mięciutkie, pachnące, po brzegi wypełnione orzechami i cynamonem drożdżówki. Idealne do szklanki ciepłego mleka lub rozgrzewającej herbaty.
Czas przygotowania:30 mins
Czas pieczenia:20 mins
Czas wyrastania::1 hr 40 mins
Czas całkowity:2 hrs 30 mins
Kategoria: Deser, Na słodko
Tagi: ciasteczka do herbaty, cynamon, deser, drożdże, drożdżówki, lukier, miód, orzechy laskowe
Ilość porcji: 10

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki (280 g) mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • szklanki (80 ml) ciepłego mleka
  • ¼ kostki (50 g) masła
  • ¼ szklanki (50 g) cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie (7 g – 8 g) suchych drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 120 g orzechów laskowych
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • szklanki (80 ml) ciepłego mleka
  • 3 łyżeczki cynamonu

Lukier (opcjonalnie):

  • 5 łyżek (50 g) cukru pudru
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie:

Nadzienie:

  • Do tartych orzechów dodać miód oraz cynamon i wymieszać.
  • Na koniec, cały czas mieszając, dolewać mleko, tyle ile przyjmą orzechy. Masa orzechowa powinna dać rozsmarować, ale nie rozpływać.

Ciasto:

  • Masło rozpuść i odstawić do przestudzenia.
  • Do miski z przesianą mąką dodać suche drożdże i dokładnie wymieszać.
  • Mieszając łyżką dodać cukier, jajko, ciepłe mleko i rozpuszczone masło oraz szczyptę soli, a następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
  • Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
  • Na rozwałkowanym cieście rozsmarować równomiernie nadzienie orzechowe, dosyć ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i ostrym nożem pokroić w plasterki, które następnie ułożyć w równych, sporych odstępach, w formie wyłożonej do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 – 40 min. do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie piec około 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż się zarumieni.

Lukier:

  • Cukier puder wymieszać z połową wody. Jeżeli lukier jest zbyt gęsty, dodać resztę wody. Gotowe ślimaczki udekorować lukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *