Gęsty, aromatyczny krem z pieczonej dyni ze słodko-kwaśnymi, soczystymi jabłkami. Idealny na chłodne jesienno-zimowe dni.
Prep Time15 minutesmins
Cook Time35 minutesmins
Czas gotowania:20 minutesmins
Total Time1 hourhr10 minutesmins
Course: FIT, Lunch, Na obiad, Na słono
Keyword: babeczki z jabłkami, cytrynowo-imbirowa kombucha, dynia, dynia hokkaido, grzanki, krem z dyni, na obiad, pieczona dynia, pieczone warzywa, śmiatana, tosty
Servings: 4porcje
Ingredients
Krem:
1średniadynia hokkaido, czyli około 800 g - 900 g przygotowanej już dyni, z wydrążonymi pestkami, dyni hokkaido nie obieramy
1(ok. 120 g)marchew
małapietruszka
2średnie (ok. 400 g - 450 g)jabłka
1średniacebula
2-3ząbkiczosnku
bulion
oliwa
ok. ½łyżeczkiimbiru
gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
śmietana 18% lub gęsty jogurt naturalny
grzanki lub groszek ptysiowy np. orkiszowy
Instructions
Warzywa umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (z dyni wystarczy wydrążyć pestki, nie obieramy).
Dodać obraną, przekrojoną na połowę cebulę i ząbki czosnku w łupinach.
Na koniec umyć, obrać, pokroić w ćwiartki jabłka i dodać do warzyw.
Całość skropić oliwą i piec przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
Po tym czasie upieczone warzywa i owoce przełożyć do garnka i zalać bulionem, tak aby je przykrył (ok. 1-2 cm ponad poziom warzyw, jednak ilość bulionu najlepiej dostosować do tego jak gęsty krem lubimy), całość gotować 15-20 minut.
Dodać imbir, doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i zmiksować na gładki krem (jeśli zupa jest zbyt gęsta można teraz dodać więcej bulionu).
Krem podawać z łyżką śmietany/jogurtu oraz grzankami/ptysiowym groszkiem (np. orkiszowym) lub innymi ulubionymi dodatkami.