Go Back

Krem z pieczonej dyni z jabłkami

Gęsty, aromatyczny krem z pieczonej dyni ze słodko-kwaśnymi, soczystymi jabłkami. Idealny na chłodne jesienno-zimowe dni.
Prep Time15 minutes
Cook Time35 minutes
Czas gotowania:20 minutes
Total Time1 hour 10 minutes
Course: FIT, Lunch, Na obiad, Na słono
Keyword: babeczki z jabłkami, cytrynowo-imbirowa kombucha, dynia, dynia hokkaido, grzanki, krem z dyni, na obiad, pieczona dynia, pieczone warzywa, śmiatana, tosty
Servings: 4 porcje

Ingredients

Krem:

  • 1 średnia dynia hokkaido, czyli około 800 g - 900 g przygotowanej już dyni, z wydrążonymi pestkami, dyni hokkaido nie obieramy
  • 1 (ok. 120 g) marchew
  • mała pietruszka
  • 2 średnie (ok. 400 g - 450 g) jabłka
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • bulion
  • oliwa
  • ok. ½ łyżeczki imbiru
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • śmietana 18% lub gęsty jogurt naturalny
  • grzanki lub groszek ptysiowy np. orkiszowy

Instructions

  • Warzywa umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (z dyni wystarczy wydrążyć pestki, nie obieramy).
  • Dodać obraną, przekrojoną na połowę cebulę i ząbki czosnku w łupinach.
  • Na koniec umyć, obrać, pokroić w ćwiartki jabłka i dodać do warzyw.
  • Całość skropić oliwą i piec przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
  • Po tym czasie upieczone warzywa i owoce przełożyć do garnka i zalać bulionem, tak aby je przykrył (ok. 1-2 cm ponad poziom warzyw, jednak ilość bulionu najlepiej dostosować do tego jak gęsty krem lubimy), całość gotować 15-20 minut.
  • Dodać imbir, doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i zmiksować na gładki krem (jeśli zupa jest zbyt gęsta można teraz dodać więcej bulionu).
  • Krem podawać z łyżką śmietany/jogurtu oraz grzankami/ptysiowym groszkiem (np. orkiszowym) lub innymi ulubionymi dodatkami.