Go Back
Print Recipe

Dutch Baby - pieczony naleśnik z owocami

Dutch baby, czyli pieczony naleśnik z owocami to doskonały pomysł na słodkie, iście królewskie śniadanie godne leniwego, weekendowego poranka. Co więcej może być również zdrowym deserem, który zaspokoi nawet największą zachciankę na coś słodkiego.
Prep Time5 mins
Cook Time20 mins
Total Time25 mins
Course: FIT deser, Śniadanie
Keyword: Dutch Baby, fit, fit deser, jajka, ksylitol, mąka orkiszowa, mleko, owoce, śniadanie
Servings: 2

Ingredients

Dutch Baby:

    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

    • 3 jajka
    • 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (może być również ciemna, ale wtedy trochę inaczej smakuje)
    • 1/2 szklanki mleka 2%
    • 2 łyżki ksylitolu
    • 1 łyżeczka pasty waniliowej
    • mała szczypta soli
    • 1 łyżka oleju kokosowego

    Dodatkowo:

    • ulubione, sezonowe owoce
    • odrobina ksylitolu w pudrze do oprószenia

    Instructions

    • Piekarnik razem z patelnią nagrzać do 200 stopni (patelnia musi być odpowiednia do piekarnika).
    • Wszystkie składniki na naleśnik, poza olejem kokosowym, wymieszać ze sobą za pomocą rózgi, miksera lub blendera (nie mieszamy zbyt długo, blenderem dosłownie 5 sekund).
    • Następnie na rozgrzanej patelni rozpuścić olej kokosowy, wlać przygotowaną masę i piec w piekarniku około 20 minut, aż naleśnik wyraźnie się zarumieni.
    • Gotowy Dutch Baby podawać gorący oprószony ksylitolem w pudrze z ulubionymi owocami.