Go Back

Dutch baby ze szparagami i jajkiem w koszulce

Słynny pieczony naleśnik, inaczej dutch baby, w wersji wytrawnej, podany z sezonowym rarytasem - zielonymi szparagami i jajkiem w koszulce. Najlepiej smakuje prosto z patelni z dużą ilością prawdziwego parmezanu, świeżego tymianu oraz grubo mielonego kolorowego pieprzu. 
Prep Time10 minutes
Cook Time25 minutes
Total Time35 minutes
Course: Lunch, Śniadanie
Keyword: Dutch Baby, jajka, jajko w koszulce, na zdrowie, parmezan, pieczony naleśnik, śniadanie, zielone szparagi
Servings: 1

Ingredients

Pieczony naleśnik:

    Składniki w temperaturze pokojowej.

    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki mleka
    • 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
    • 1 łyżeczka masła klarowanego
    • szczypta soli

    Szparagi:

    • 4-5 świeżych, zielonych szparagów

    Jajko w koszulce:

    • 1 bardzo świeże! jajko
    • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny

    Dodatkowo:

    • parmezan
    • świeży tymianek
    • świeżo mielony kolorowy pieprz

    Instructions

    Pieczony naleśnik:

    • Piekarnik razem z patelnią nagrzać do 200 stopni (patelnia musi być odpowiednia do piekarnika).
    • Wszystkie składniki na naleśnik, poza masłem, wymieszać ze sobą za pomocą rózgi, miksera lub blendera (nie mieszamy zbyt długo, blenderem dosłownie 5 sekund, żeby naleśnik nie był gumowaty).
    • Następnie na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wlać przygotowaną masę i piec w piekarniku około 20-25 minut, aż naleśnik wyraźnie się zarumieni.

    Szparagi:

    • Szparagi dokładnie umyć, odciąć lub odłamać zdrewniałe końce i zblanszować na parze lub wrzucając do gotującej się wody na około 3-4 min.

    Jajko w koszulce:

    • Jajko w temperaturze pokojowej wbić do małej miseczki.
    • Do niedużego garnka wlać wodę na wysokość ok. 6 cm i zagotować. 
    • Zmniejszyć moc palnika, dodać sok z cytryny/ocet i za pomocą łyżki zrobić wir, wlać jajko, gotować ok. 2 i 1/2 - 3 minuty, a następnie wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć na ręczniku papierowym.

    Gotowy naleśnik podawać z ugotowanymi szparagami, jajkiem w koszulce, płatkami parmezanu, świeżym tymiankiem i grubo mielonym kolorowym pieprzem.