Dutch baby ze szparagami i jajkiem w koszulce
Słynny pieczony naleśnik, inaczej dutch baby, w wersji wytrawnej, podany z sezonowym rarytasem - zielonymi szparagami i jajkiem w koszulce. Najlepiej smakuje prosto z patelni z dużą ilością prawdziwego parmezanu, świeżego tymianu oraz grubo mielonego kolorowego pieprzu.
Prep Time10 minutes mins
Cook Time25 minutes mins
Total Time35 minutes mins
Course: Lunch, Śniadanie
Keyword: Dutch Baby, jajka, jajko w koszulce, na zdrowie, parmezan, pieczony naleśnik, śniadanie, zielone szparagi
Servings: 1
Składniki w temperaturze pokojowej.
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- szczypta soli
Szparagi:
- 4-5 świeżych, zielonych szparagów
Jajko w koszulce:
- 1 bardzo świeże! jajko
- 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
Dodatkowo:
- parmezan
- świeży tymianek
- świeżo mielony kolorowy pieprz
Pieczony naleśnik:
Piekarnik razem z patelnią nagrzać do 200 stopni (patelnia musi być odpowiednia do piekarnika).
Wszystkie składniki na naleśnik, poza masłem, wymieszać ze sobą za pomocą rózgi, miksera lub blendera (nie mieszamy zbyt długo, blenderem dosłownie 5 sekund, żeby naleśnik nie był gumowaty).
Następnie na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wlać przygotowaną masę i piec w piekarniku około 20-25 minut, aż naleśnik wyraźnie się zarumieni.
Jajko w koszulce:
Jajko w temperaturze pokojowej wbić do małej miseczki.
Do niedużego garnka wlać wodę na wysokość ok. 6 cm i zagotować.
Zmniejszyć moc palnika, dodać sok z cytryny/ocet i za pomocą łyżki zrobić wir, wlać jajko, gotować ok. 2 i 1/2 - 3 minuty, a następnie wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć na ręczniku papierowym.
Gotowy naleśnik podawać z ugotowanymi szparagami, jajkiem w koszulce, płatkami parmezanu, świeżym tymiankiem i grubo mielonym kolorowym pieprzem.