Placuszki dyniowe na słodko
Najprostsze na świecie placuszki dyniowe na słodko. Puszyste, mięciutkie, aromatyczne. Idealny sposób na pożywne śniadanie lub podwieczorek.
Prep Time5 minutes mins
Czas smażenia15 minutes mins
Total Time20 minutes mins
Course: Śniadanie
Keyword: cynamon, dynia, fit, jogurt naturalny, pancakes, placuszki, placuszki dyniowe, placuszki na jogurcie, śniadanie, syrop klonowy
Servings: 15 placuszków
- 1/2 szklanki (100 g) purée z dyni
- ok. 3/4 szklanki (ok. 130 g) mąki orkiszowej jasnej lub ciemnej
- 1/2 szklanki (125 ml) jogurtu naturalnego
- 1 duże jajko lub 2 małe
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- syrop klonowy lub miód do podania
Do purée z dyni dodać jajko, jogurt naturalny, cynamon oraz pastę waniliową i wymieszać za pomocą rózgi kuchennej lub łyżki. Do masy jogurtowej dodawać stopniowo mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Ilość mąki może być odrobinę mniejsza lub większa, zależy to od konsystencji purée z dyni.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (można patelnię posmarować olejem za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka) smażyć nieduże placuszki z obu stron na złoty kolor. Placuszki przewracać ostrożnie, ponieważ są bardzo delikatne
Gotowe placuszki podawać na ciepło z miodem lub syropem klonowym.