Go Back

Rozgrzewająca zupa-krem z marchewki

Delikatnie słodka, przełamana słodko-kwaśnym sokiem z pomarańczy i wzbogacona pikantnym imbirem na rozgrzewkę. Pyszna!
Prep Time10 mins
Cook Time40 mins
Czas gotowania20 mins
Total Time1 hr 10 mins
Course: Na obiad, Zupy
Keyword: cynamon, fit, imbir, jesień, jogurt naturalny, lunch, na zdrowie, obiad, pieczona marchewka, pomarańcze, zupa, zupa marchewkowa, zupa-krem z marchewki, zupa-krem z pieczonych marchewek
Servings: 4 porcje

Ingredients

Zupa-krem (4 porcje)

  • 1 kg marchewek
  • 3 szalotki
  • ok. 4 szklanki (ok. 1 l) gorącej wody
  • 1 średnia pomarańcza
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki masła
  • ok. 2-3 cm imbiru
  • szczypta kurkumy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • chili do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany 18%

Instructions

  • Marchewki obrać, przekroić wzdłuż, natrzeć oliwą i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Dodać obrane połówki szalotek i całość piec w piekarniku nagrzanym do 190° Celsjusza przez około 30 - 40 minut, do miękkości.
  • Wycisnąć sok z pomarańczy.
  • W garnku rozpuścić masło, dodać tarty imbir, gałkę muszkatołową, kurkumę, cynamon oraz upieczone, obrane szalotki i chwilkę smażyć.
  • Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki pieczone marchewki, zalać gorącą wodą i gotować na małym ogniu przez około 15-20 minut. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i ewentualnie resztą przypraw.
  • Zdjać z ognia, dodać sok wyciśnięty z pomarańczy oraz jogurt naturalny lub śmietanę i zmiksować za pomocą blendera (najlepiej kielichowego) na aksamitny krem. Jeżeli zupa wyjdzie zbyt gęsta, dodać odrobinę więcej gorącej wody.
  • Podawać solo, z groszkiem ptysiowym, pełnoziarnistymi grzankami lub prażonymi ziarnami.