Delikatnie słodka, przełamana słodko-kwaśnym sokiem z pomarańczy i wzbogacona pikantnym imbirem na rozgrzewkę. Pyszna!
Prep Time10 minutesmins
Cook Time40 minutesmins
Czas gotowania20 minutesmins
Total Time1 hourhr10 minutesmins
Course: Na obiad, Zupy
Keyword: cynamon, fit, imbir, jesień, jogurt naturalny, lunch, na zdrowie, obiad, pieczona marchewka, pomarańcze, zupa, zupa marchewkowa, zupa-krem z marchewki, zupa-krem z pieczonych marchewek
Servings: 4porcje
Ingredients
Zupa-krem (4 porcje)
1kgmarchewek
3 szalotki
ok. 4szklanki (ok. 1 l)gorącej wody
1średniapomarańcza
2łyżkioliwy lub oleju
2łyżkimasła
ok. 2-3 cmimbiru
szczyptakurkumy
szczyptagałki muszkatołowej
szczyptacynamonu
chili do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
2-3łyżkigęstego jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
Instructions
Marchewki obrać, przekroić wzdłuż, natrzeć oliwą i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Dodać obrane połówki szalotek i całość piec w piekarniku nagrzanym do 190° Celsjusza przez około 30 - 40 minut, do miękkości.
Wycisnąć sok z pomarańczy.
W garnku rozpuścić masło, dodać tarty imbir, gałkę muszkatołową, kurkumę, cynamon oraz upieczone, obrane szalotki i chwilkę smażyć.
Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki pieczone marchewki, zalać gorącą wodą i gotować na małym ogniu przez około 15-20 minut. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i ewentualnie resztą przypraw.
Zdjać z ognia, dodać sok wyciśnięty z pomarańczy oraz jogurt naturalny lub śmietanę i zmiksować za pomocą blendera (najlepiej kielichowego) na aksamitny krem. Jeżeli zupa wyjdzie zbyt gęsta, dodać odrobinę więcej gorącej wody.
Podawać solo, z groszkiem ptysiowym, pełnoziarnistymi grzankami lub prażonymi ziarnami.