Rozgrzewająca zupa-krem z marchewki
Delikatnie słodka, przełamana słodko-kwaśnym sokiem z pomarańczy i wzbogacona pikantnym imbirem na rozgrzewkę. Pyszna!
Czas przygotowania10 minuty minut
Czas gotowania40 minuty minut
Czas gotowania20 minuty minut
Łączny czas1 godzina godzinę 10 minuty minut
Rodzaj: Na obiad, Zupy
Słowo kluczowe: cynamon, fit, imbir, jesień, jogurt naturalny, lunch, na zdrowie, obiad, pieczona marchewka, pomarańcze, zupa, zupa marchewkowa, zupa-krem z marchewki, zupa-krem z pieczonych marchewek
Porcje: 4 porcje
Zupa-krem (4 porcje)
- 1 kg marchewek
- 3 szalotki
- ok. 4 szklanki (ok. 1 l) gorącej wody
- 1 średnia pomarańcza
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki masła
- ok. 2-3 cm imbiru
- szczypta kurkumy
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- chili do smaku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
Marchewki obrać, przekroić wzdłuż, natrzeć oliwą i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Dodać obrane połówki szalotek i całość piec w piekarniku nagrzanym do 190° Celsjusza przez około 30 - 40 minut, do miękkości.
Wycisnąć sok z pomarańczy.
W garnku rozpuścić masło, dodać tarty imbir, gałkę muszkatołową, kurkumę, cynamon oraz upieczone, obrane szalotki i chwilkę smażyć.
Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki pieczone marchewki, zalać gorącą wodą i gotować na małym ogniu przez około 15-20 minut. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i ewentualnie resztą przypraw.
Zdjać z ognia, dodać sok wyciśnięty z pomarańczy oraz jogurt naturalny lub śmietanę i zmiksować za pomocą blendera (najlepiej kielichowego) na aksamitny krem. Jeżeli zupa wyjdzie zbyt gęsta, dodać odrobinę więcej gorącej wody.
Podawać solo, z groszkiem ptysiowym, pełnoziarnistymi grzankami lub prażonymi ziarnami.