Go Back

FIT deser Kinder Country

FIT deser w słoiku inspirowany popularnym batonikiem Kinder Country. Aksamitnie kremowy z chrupiącym zbożowym akcentem i polany aromatyczną gorzką czekoladą.
Prep Time10 mins
Czas gotowania20 mins
Total Time30 mins
Course: FIT deser
Keyword: deser w słoiku, fit, fit deser, gorzka czekolada, kasza jaglana, kinder country, mleko, na zrowie, orkisz ekspandowany, syrop klonowy, wanilia
Servings: 4 porcje

Ingredients

Warstwa jaglana:

  • 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej
  • 2 i 1/2 szklanki (625 ml) mleka (może być mleko roślinne np.: migdałowe)
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki syropu klonowego lub innego słodzika (miód, ksylitol itp.)
  • ok. 1 szklanki (ok. 30 g) orkiszu ekspandowanego

Polewa czekoladowa:

  • 1/2 tabliczki (50 g) ulubionej ciemnej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • orkisz ekspandowany do posypania

Instructions

  • Kaszę jaglaną zalać 2 szklankami mleka, dodać ziarenka wanilii oraz cały strąk, a następnie gotować ok. 15 minut, do momentu, aż będzie miękką, a nawet lekko rozgotowana. Co jakiś czas kaszę należy przemieszać, żeby się nie przypaliła. Pamiętaj również, aby kaszę dokładnie przed gotowaniem wypłukać, obficie przelewając najpierw zimną, a później gorącą wodą, dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego posmaku.
  • Z ugotowanej kaszy usunąć strąk wanilii i wystudzić, a następnie przełożyć do kielicha blendera, dodać 1/4 szklanki mleka, 2 łyżki syropu klonowego lub innego słodzika i zmiksować na gładką, jednolitą masę (im dokładniej zblendujemy tym budyń będzie delikatniejszy). W razie potrzeby, jeżeli krem jest zbyt gęsty, dodać resztę mleka. 
  • Przygotować polewę: ciemną czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę z mlekiem umieszczamy w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary).
  • Do kremu z kaszy jaglanej dodać orkisz ekspandowany, delikatnie wymieszać.
  • Do słoiczków/szklanek nałożyć po równo kremu jaglanego, udekorować polewą czekoladową i posypać orkiszem ekspandowanym. Podawać od razu po przygotowaniu.