Go Back

Drożdżowy warkocz orzechowy

Drożdżowy warkocz z orzechami. Świeże, bosko pachnące ciasto napakowane aromatycznymi orzechami. Mięciutkie, wilgotne i niezwykle uzależniające. Idealne do kubka ciepłego kakao lub mlecznej kawy.
Prep Time15 mins
Cook Time30 mins
Total Time2 hrs
Course: Boże Narodzenie, Deser, Na słodko
Keyword: ciasto drożdżowe, ciasto z orzechami, cynamon, drożdże, drożdzówka, lukier, orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, warkocz drożdżowy, warkocz orzechowy

Ingredients

Ciasto drożdżowe:

  • 2 szklanki (280 g) maki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • szklanki (80 ml) ciepłego mleka
  • ¼ kostki (50 g) masła
  • ¼ szklanki (50 g) cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie (7 g - 8 g) suchych drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie orzechowe:

  • 150 g orzechów laskowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • ½ szklanki mleka
  • ½ - 1 łyżeczka cynamonu

Lukier:

  • 5
    łyżek (50 g) cukru pudru
  • 1 łyżka wody

Instructions

Nadzienie:

  • Orzechy laskowe i włoskie delikatnie podprażyć na suchej patelni, wystudzić i drobno zmielić za pomocą blendera (drobno, ale nie na mąkę, uważając żeby z orzechów nie zrobiło się masło orzechowe). Można również bardzo drobno posiekać nożem.
  • Do orzechów dodać płynny miód oraz cynamon i wymieszać.
  • Na koniec, cały czas mieszając, dolewać mleko, tyle ile przyjmą orzechy. Masa orzechowa ma się dać rozsmarować, ale nie rozpływać.

Ciasto drożdżowe:

  • Masło rozpuść i odstawić do przestudzenia.
  • Do miski z przesianą mąką dodać suche drożdże i dokładnie wymieszać.
  • Mieszając łyżką dodać cukier, jajko, ciepłe mleko i rozpuszczone masło oraz szczyptę soli, a następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (można użyć miksera z odpowiednią końcówką).
  • Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Rozsmarować na nim równomiernie nadzienie orzechowe i dosyć ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę.
  • Gotowy wałek, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. delikatnie spłaszczyć i przeciąć wzdłuż na pół (nie przecinając do końca, tak aby obie części były z jednej strony połączone). Oba kawałki przeplatać wokół siebie, rozcięciem do góry, a następnie końce zawinąć pod spód.
  • Warkocz przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Po tym czasie warkocz piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza, aż się zarumieni.

Lukier:

  • Cukier puder wymieszać z połową wody. W razie potrzeby, jeżeli lukier jest zbyt gęsty, dodać resztę wody.

Gotowy warkocz drożdżowy udekorować przygotowanym lukrem.