Go Back

Zielone gofry ze szpinakiem na słodko

Soczyście zielone gofry ze szpinakiem, które nie tylko ciekawie się prezentują, ale też są pyszne. Idealne, jeżeli masz w domu małego niejadka.
Prep Time10 mins
Czas pieczenia:35 mins
Course: Dla dzieci, FIT deser, Na słodko, Śniadanie
Keyword: borówki, drugie śniadanie, fit deser, gofry, gofry ze szpinakiem, ksylitol, limonka, mąka orkiszowa, owoce, syrop klonowy, truskawki, wanilia, zielone gofry
Servings: 10 gofrów

Ingredients

  • 80 g świeżego szpinaku baby
  • 1 szklanka (140 g) mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki (30 ml) oleju
  • 2 łyżki miodu
  • mała szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ⅓ - ½ łyżeczki skórki otartej z limonki (opcjonalnie) lub ⅓ łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • ksylitol w pudrze
  • syrop klonowy
  • miód
  • serek waniliowy
  • świeże owoce
  • konfitury
  • owoce liofilizowane
  • suszone owoce
  • wszystko czego dusza zapragnie

Instructions

  • Szpinak umyć, delikatnie osuszyć i zblendować z olejem oraz skórką z limonki/pastą waniliową na gładką masę.
  • Dodać mleko, mąkę orkiszową/pszenną, żółtko, miód, proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na pianę.
  • Pianę z białek bardzo delikatnie wmieszać do ciasta za pomocą szpatułki lub łyżki.
  • Porcje ciasta nalewać na kratki gofrownicy i piec około 5 minut (czas zależy od mocy gofrownicy).
  • Gotowe gofry podawać z ulubionymi dodatkami.