Go Back
Print
Print Recipe
Zielone gofry ze szpinakiem na słodko
Soczyście zielone gofry ze szpinakiem, które nie tylko ciekawie się prezentują, ale też są pyszne. Idealne, jeżeli masz w domu małego niejadka.
Prep Time
10
mins
Czas pieczenia:
35
mins
Course:
Dla dzieci, FIT deser, Na słodko, Śniadanie
Keyword:
borówki, drugie śniadanie, fit deser, gofry, gofry ze szpinakiem, ksylitol, limonka, mąka orkiszowa, owoce, syrop klonowy, truskawki, wanilia, zielone gofry
Servings:
10
gofrów
Ingredients
80
g
świeżego szpinaku baby
1
szklanka (140 g)
mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
1
szklanka (250 ml)
mleka
1
jajko
2
łyżki (30 ml)
oleju
2
łyżki
miodu
mała
szczypta
soli
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
⅓ - ½
łyżeczki
skórki otartej z limonki (opcjonalnie) lub ⅓ łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie)
Dodatkowo:
ksylitol w pudrze
syrop klonowy
miód
serek waniliowy
świeże owoce
konfitury
owoce liofilizowane
suszone owoce
wszystko czego dusza zapragnie
Instructions
Szpinak umyć, delikatnie osuszyć i zblendować z olejem oraz skórką z limonki/pastą waniliową na gładką masę.
Dodać mleko, mąkę orkiszową/pszenną, żółtko, miód, proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na pianę.
Pianę z białek bardzo delikatnie wmieszać do ciasta za pomocą szpatułki lub łyżki.
Porcje ciasta nalewać na kratki gofrownicy i piec około 5 minut (czas zależy od mocy gofrownicy).
Gotowe gofry podawać z ulubionymi dodatkami.