Cofnij
Drukuj
Mniejszy
Normalny
Większy
Wydrukuj przepis
Zielone gofry ze szpinakiem na słodko
Soczyście zielone gofry ze szpinakiem, które nie tylko ciekawie się prezentują, ale też są pyszne. Idealne, jeżeli masz w domu małego niejadka.
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas pieczenia:
35
minuty
minut
Rodzaj:
Dla dzieci, FIT deser, Na słodko, Śniadanie
Słowo kluczowe:
borówki, drugie śniadanie, fit deser, gofry, gofry ze szpinakiem, ksylitol, limonka, mąka orkiszowa, owoce, syrop klonowy, truskawki, wanilia, zielone gofry
Porcje:
10
gofrów
Składniki
80
g
świeżego szpinaku baby
1
szklanka (140 g)
mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
1
szklanka (250 ml)
mleka
1
jajko
2
łyżki (30 ml)
oleju
2
łyżki
miodu
mała
szczypta
soli
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
⅓ - ½
łyżeczki
skórki otartej z limonki (opcjonalnie) lub ⅓ łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie)
Dodatkowo:
ksylitol w pudrze
syrop klonowy
miód
serek waniliowy
świeże owoce
konfitury
owoce liofilizowane
suszone owoce
wszystko czego dusza zapragnie
Instrukcje
Szpinak umyć, delikatnie osuszyć i zblendować z olejem oraz skórką z limonki/pastą waniliową na gładką masę.
Dodać mleko, mąkę orkiszową/pszenną, żółtko, miód, proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na pianę.
Pianę z białek bardzo delikatnie wmieszać do ciasta za pomocą szpatułki lub łyżki.
Porcje ciasta nalewać na kratki gofrownicy i piec około 5 minut (czas zależy od mocy gofrownicy).
Gotowe gofry podawać z ulubionymi dodatkami.