Podstawowy przepis na chrupiące, puszyste gofry. Idealne z waniliowym serkiem, świeżymi owocami, słodkim pudrem i od czasu do czasu z bitą śmietana też, z czym tylko chcecie.
Prep Time10 minutesmins
Cook Time50 minutesmins
Total Time1 hourhr
Course: Deser, Dla dzieci, Śniadanie
Keyword: chrupiące gofry, deser, drugie śniadanie, gofry z owocami, gofry z pudrem, klasyczne gofry, lekkie gofry, letni deser, miód, słodkie śniadanie
Servings: 12gofrów
Ingredients
2½szklanki (370 g)mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej jasnej
2szklanki (500 ml)mleka
2dużejajka (żółtka i białka osobno)
3łyżkimiodu
4łyżki (60 ml)oleju
1½łyżeczkiproszku do pieczenia
małaszczyptasoli
Dodatkowo:
ulubione dodatki (ksylitol w pudrze, owoce, serek twarogowy wymieszany z ksylitolem i wanilią)
Instructions
Mleko, żółtka, miód oraz olej dokładnie wymieszać (do mieszania składników używam blendera kielichowego). Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać, ale tylko do połączenia składników. Ciasto można odłożyć na 10 minut, aby odpoczęło.
Białka z solą ubić na pianę.
Następnie do masy dodać ubite białka i bardzo delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki lub łyżki.
Porcje ciasta nalewać na dobrze rozgrzane kratki gofrownicy i piec około 5 minut (czas zależy od mocy gofrownicy, należy stosować się do instrukcji urządzenia).
Gotowe gofry podawać z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują ciepłe, ewentualnie można studzić na kratce.