Go Back

Gofry - podstawowy przepis

Podstawowy przepis na chrupiące, puszyste gofry. Idealne z waniliowym serkiem, świeżymi owocami, słodkim pudrem i od czasu do czasu z bitą śmietana też, z czym tylko chcecie.
Prep Time10 minutes
Cook Time50 minutes
Total Time1 hour
Course: Deser, Dla dzieci, Śniadanie
Keyword: chrupiące gofry, deser, drugie śniadanie, gofry z owocami, gofry z pudrem, klasyczne gofry, lekkie gofry, letni deser, miód, słodkie śniadanie
Servings: 12 gofrów

Ingredients

  • szklanki (370 g) mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej jasnej
  • 2 szklanki (500 ml) mleka
  • 2 duże jajka (żółtka i białka osobno)
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki (60 ml) oleju
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli

Dodatkowo:

  • ulubione dodatki (ksylitol w pudrze, owoce, serek twarogowy wymieszany z ksylitolem i wanilią)

Instructions

  • Mleko, żółtka, miód oraz olej dokładnie wymieszać (do mieszania składników używam blendera kielichowego). Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać, ale tylko do połączenia składników. Ciasto można odłożyć na 10 minut, aby odpoczęło.
  • Białka z solą ubić na pianę.
  • Następnie do masy dodać ubite białka i bardzo delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki lub łyżki.
  • Porcje ciasta nalewać na dobrze rozgrzane kratki gofrownicy i piec około 5 minut (czas zależy od mocy gofrownicy, należy stosować się do instrukcji urządzenia).
  • Gotowe gofry podawać z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują ciepłe, ewentualnie można studzić na kratce.