Sałatka z pieczonych szparagów i truskawek
Lekka, sezonowa sałatka ze szparagów i truskawek. Proste składniki, które idealnie do siebie pasują, skropione dobrą oliwą. Sałatkę można zrobić na szybko i zjeść jako przekąskę lub lekką kolację.
Czas przygotowania10 minuty minut
Czas gotowania20 minuty minut
Łączny czas30 minuty minut
Rodzaj: Sałatki
Słowo kluczowe: fit, fit lunch, lekka kolacja, lunch box, oliwa, pieczone szparago, pistacje, sałatka, sałatka ze szparagami, ser feta, truskawki, zdrowa przekąska, zielone szparagi
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 300 g świeżych truskawek
- ½ szklanki obranych pistacji
- 1 łyżka oliwy
- 150 g sera feta
- sól i świeżo mielony pieprz
- ćwiartka cytryny
Szparagi dokładnie umyć i odłamać/odciąć twarde końce. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 ℃ przez około 10-15 minut, aż delikatnie zmiękną.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w ćwiartki.
Pieczone szparagi ułożyć na talerzu, na nich truskawki, następnie pokruszyć ser feta i posypać posiekanymi, prażonymi pistacjami.
Całość doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, delikatnie skropić oliwą i sokiem z cytryny.