Serniczki z nerkowców z musem owocowym
Serniczki z nerkowców z musem owocowym to nie tylko doskonały wegański deser, ale zdrowa, pożywna przekąska lub drugie śniadanie dla każdego. Aksamitne, idealnie kremowe i bardzo sycące.
Czas przygotowania20 minuty minut
Czas chłodzenia4 godziny godzin
Łączny czas4 godziny godzin 20 minuty minut
Rodzaj: FIT deser
Słowo kluczowe: borówki, mleczko kokosowe, nasiona słonecznika, nerkowce, olej kokosowy, owoce, serniczki, suszone daktyle, syrop klonowy, wanilia
Porcje: 4 porcje
Spód:
- 1/2 szklanki (70 g) nasion słonecznika
- 10 (50 g) suszonych daktyli
- mała szczypta soli himalajskiej
Masa z nerkowców:
- 1 szklanka (150 g) nerkowców
- 2 łyżki (50 g) oleju kokosowego
- 2-4 łyżki mleczka kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii
- mała szczypta soli himalajskiej
Mus z owoców:
- 1 szklanka świeżych lub mrożonych owoców (u mnie maliny, czarna porzeczka, truskawki)
- 1 łyżka syropu klonowego
Dodatkowo:
- świeże owoce np. borówki, maliny, truskawki
Spód:
Suszone daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na 30 minut.
W kielichu blendera umieścić nasiona słonecznika i chwilę miksować. Następnie dodać odsączone daktyle oraz sól i całość zblendować na kleistą masę.
Gotową masę nałożyć do słoiczków/szklanek, równomiernie rozprowadzić i delikatnie ugnieść.
Masa z nerkowców:
Orzechy nerkowców namoczyć. W tym celu, orzechy umieścić w misce, zalać wodą i odstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia nerkowce odsączyć, dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny, rozpuszczony olej kokosowy, syrop klonowy, pastę waniliową, mleczko kokosowe oraz sól i zmiksować na gładki, aksamitny krem. W razie potrzeby dodać więcej mleczka kokosowego.
Gotowa masę przełożyć do słoiczków/szklanek na słonecznikowo-daktylowy spód i odstawić do lodówki na conajmniej 4 godziny.
Gotowe serniczki podawać z musem oraz świeżymi owocami.