Cofnij

Tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa łączy w sobie wszystko, co najlepsze - delikatny, rozpływający się w ustach kruchy spód oraz intensywny, głęboki smak czekolady.
Łączny czas4 godziny
Rodzaj: Deser, Na słodko
Słowo kluczowe: czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, kryche ciasto, orzechy laskowe, tarta czekoladowa

Składniki

  • Forma o średnicy 25 cm

Kruchy spód:

  • szklanki (240 g) mąki orkiszowej jasnej (super smakuje również pół na pół jasna i pełnoziarnista typ 1850)
  • ¾ kostki (150 g) zimnego masła + odrobina do wysmarowania formy
  • 1 jajko
  • ½ szklanki (60 g) cukru pudru
  • ½-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • mała szczypta soli

Nadzienie:

  • 200 g  czekolady mlecznej
  • 100 g  czekolady gorzkiej
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 50 g  serka mascarpone

Dodatkowo:

  • 2 garści orzechów laskowych
  • wiórki czekoladowe (opcjonalnie)

Instrukcje

  • Całe orzechy laskowe delikatnie podprażyć na suchej patelni, a następnie posiekać. 
    RADA: Kiedy orzechy laskowe podprażymy na suchej patelni, warto pozbyć się cienkiej, brązowej skórki, która je pokrywa. Wystarczy w tym celu potrzeć uprażone orzechy między palcami.

Kruchy spód:

  • Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, jajko, cukier puder, wanilię oraz sól. Składniki posiekać nożem i szybko wyrobić (można użyć miksera z odpowiednią końcówką).
  • Następnie wykleić ciastem lekko natłuszczoną formę, nakłuć w kilku miejscach widelcem i całość odstawić na co najmniej 30 – 40 min. do lodówki.
  • Schłodzony spód wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. Piec około 25 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem.
  • Upieczony spód odstawić do wystudzenia.

Nadzienie:

  • W rondelku podgrzać śmietankę, następnie zdjąć z palnika, dodać posiekaną na kawałki czekoladę mleczną oraz gorzką i mieszać, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie błyszcząca.
  • Na koniec dodać serek mascarpone i ponownie wymieszać.
  • Masę wyłożyć na wystudzony spód i odstawić do lodówki do delikatnego zastygnięcia.
  • Kiedy masa delikatnie zastygnie posypać posiekanymi orzechami laskowymi i wiórkami czekolady. Następnie ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin, aż całość dobrze zastygnie. Gotową tartę przechowywać w lodówce.