Cofnij

Wiosenna sałatka z groszkiem cukrowym i mozzarellą

Lekka, warzywno- owocowa sałatka z groszkiem cukrowym, idealna na wiosenno-letni lunch.
Czas przygotowania10 minuty
Czas gotowania5 minuty
Łączny czas15 minuty
Rodzaj: Sałatki
Słowo kluczowe: fit sałatka, groszek cukrowy, jadalne kwiaty, lunch, lunch box, mozzarella, sałata, sałatka, sezonowe jedzenie, truskawki, winegret miodowy, wiosenna sałatka
Porcje: 1

Składniki

  • garść ulubionej sałaty
  • 130 g świeżego groszku cukrowego
  • 5 małych kuleczek mozzarelli
  • kilka świeżych truskawek
  • garść orzechów włoskich lub pistacji
  • kilka jadalnych kwiatów do dekoracji opcjonalnie
  • oliwa

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej

Instrukcje

  • Na patelni rozgrzać oliwę, dodać groszek i smażyć mieszając od czasu do czasu, przez ok 5 minut, aż groszek lekko zmięknie, ale nadal będzie chrupiący.
  • Na talerzu ułożyć sałatę, kulki mozzarelli, przekrojone na pół truskawki i groszek cukrowy.
  • Całość posypać posiekanymi, prażonymi orzechami włoskimi lub pistacjami.
  • Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na sos.
  • Gotową sałatkę polać przygotowanym sosem i od razu podawać.