Wiosenna sałatka z groszkiem cukrowym i mozzarellą
Lekka, warzywno- owocowa sałatka z groszkiem cukrowym, idealna na wiosenno-letni lunch.
Czas przygotowania10 minuty minut
Czas gotowania5 minuty minut
Łączny czas15 minuty minut
Rodzaj: Sałatki
Słowo kluczowe: fit sałatka, groszek cukrowy, jadalne kwiaty, lunch, lunch box, mozzarella, sałata, sałatka, sezonowe jedzenie, truskawki, winegret miodowy, wiosenna sałatka
Porcje: 1
- garść ulubionej sałaty
- 130 g świeżego groszku cukrowego
- 5 małych kuleczek mozzarelli
- kilka świeżych truskawek
- garść orzechów włoskich lub pistacji
- kilka jadalnych kwiatów do dekoracji opcjonalnie
- oliwa
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać groszek i smażyć mieszając od czasu do czasu, przez ok 5 minut, aż groszek lekko zmięknie, ale nadal będzie chrupiący.
Na talerzu ułożyć sałatę, kulki mozzarelli, przekrojone na pół truskawki i groszek cukrowy.
Całość posypać posiekanymi, prażonymi orzechami włoskimi lub pistacjami.
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na sos.
Gotową sałatkę polać przygotowanym sosem i od razu podawać.