Wiosenna sałatka z groszkiem cukrowym i mozzarellą
Lekka, warzywno- owocowa sałatka z groszkiem cukrowym, idealna na wiosenno-letni lunch.
Czas przygotowania10 minuty minut
Czas gotowania5 minuty minut
Łączny czas15 minuty minut
 
Rodzaj: Sałatki
Słowo kluczowe: fit sałatka, groszek cukrowy, jadalne kwiaty, lunch, lunch box, mozzarella, sałata, sałatka, sezonowe jedzenie, truskawki, winegret miodowy, wiosenna sałatka
 
Servings: 1
- garść ulubionej sałaty
 - 130 g świeżego groszku cukrowego
 - 5 małych kuleczek mozzarelli
 - kilka świeżych truskawek
 - garść orzechów włoskich lub pistacji
 - kilka jadalnych kwiatów do dekoracji opcjonalnie
 - oliwa
 
Sos:
- 3 łyżki oliwy
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - sól i świeżo mielony pieprz
 - 1 łyżeczka  musztardy miodowej
 
 
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać groszek i smażyć mieszając od czasu do czasu, przez ok 5 minut, aż groszek lekko zmięknie, ale nadal będzie chrupiący.
Na talerzu ułożyć sałatę, kulki mozzarelli, przekrojone na pół truskawki i groszek cukrowy.
Całość posypać posiekanymi, prażonymi orzechami włoskimi lub pistacjami.
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na sos.
Gotową sałatkę polać przygotowanym sosem i od razu podawać.