Cofnij

Zielone FIT ciasto z kremem kokosowym

Pyszne, orzeźwiające, zielone ciasto ze szpinakiem zwieńczone obłędnym kremem kokosowym i słodkimi borówkami. 
Czas przygotowania10 minuty
Czas gotowania40 minuty
Łączny czas50 minuty
Rodzaj: FIT deser
Słowo kluczowe: ciasto szpinakowe, fit, ksylitol, limonka, mąka orkiszowa, mleczko kokosowe, zielone ciasto
Porcje: 10 porcji

Składniki

Ciasto (forma 11 cm x 25 cm):

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 100 g świeżego szpinaku baby
  • 1 szklanka (150 g) jasnej mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki (100 g) ksylitolu (osoby lubiące słodsze wypieki mogą użyć 1/2 szklanki)
  • 1/3 szklanki (80 ml) oleju
  • 1 limonka (2 łyżki soku i 1 łyżeczka otartej skórki)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem kokosowy:

  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowe tylko część stała (najlepiej mleczko chłodzić w lodówce przez 1-2 dni)
  • 100 g serka twarogowego typu Philadelphia
  • 2 łyżki ksylitolu w pudrze (można zmielić ksylitol w młynku lub blenderze)
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • borówki

Instrukcje

Ciasto:

  • Limonkę dokładnie umyć i sparzyć. Następnie wycisnąć sok i otrzeć skórkę.
  • Szpinak umyć, delikatnie osuszyć i zblendować z olejem oraz sokiem z limonki na gładką masę.
  • Jajka z ksylitolem utrzeć na jasną, puszystą masę. 
  • Zmniejszyć obroty miksera, dodać masę ze szpinakiem oraz skórkę otartą z limonki i delikatnie wymieszać.
  • Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną (wcześniej mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem i sodą) i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników !!!
  • Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 min – 40 min, do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić i wyciągnąć z formy.

Krem kokosowy:

  • Stałą część mleczka kokosowego/śmietankę przełożyć do misy miksera (wodę kokosową zostawić np. do koktajlu) i ubijać, aż będzie gładka i puszysta. 
  • Cały czas miksując dodawać partiami serek śmietankowy, następnie ksylitol w pudrze, a na koniec wiórki kokosowe. Krem odstawić na około godzinę do lodówki, aby zgęstniał.

Wystudzona babkę udekorować kremem i owocami. Gotowe ciasto przechowywać w lodówce, bardzo dobrze zachowuje świeżość.