Czas przygotowania10 minuty minut
Czas gotowania40 minuty minut
Łączny czas50 minuty minut
Rodzaj: FIT deser
Słowo kluczowe: ciasto szpinakowe, fit, ksylitol, limonka, mąka orkiszowa, mleczko kokosowe, zielone ciasto
Ciasto (forma 11 cm x 25 cm):
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- 100 g świeżego szpinaku baby
- 1 szklanka (150 g) jasnej mąki orkiszowej
- 2 jajka
- 1/3 szklanki (100 g) ksylitolu (osoby lubiące słodsze wypieki mogą użyć 1/2 szklanki)
- 1/3 szklanki (80 ml) oleju
- 1 limonka (2 łyżki soku i 1 łyżeczka otartej skórki)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem kokosowy:
- 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowe tylko część stała (najlepiej mleczko chłodzić w lodówce przez 1-2 dni)
- 100 g serka twarogowego typu Philadelphia
- 2 łyżki ksylitolu w pudrze (można zmielić ksylitol w młynku lub blenderze)
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych