Na słodko

Sernik na zimno z jogurtem naturalnym

Sernik na zimno

Jak już wielokrotnie wspominałam, kocham serniki, wszystkie, bez wyjątku. Nie tylko pieczone, ale również te nie wymagające pieczenia, prosto z lodówki, idealne na cieplejsze dni, a nawet upały. W wersji na zimno to chyba jeden z moich ulubionych… delikatny i lekki. Gości u nas w sezonie wiosenno-letnim prawie w każdy weekend… raz z borówkami, raz z truskawkami, w sytuacjach kryzysowych z brzoskwiniami z puszki. To wakacyjny „must have”, koniecznie dopiszcie go do swojej listy letnich przysmaków.

Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):

Sernik:

500 g twarogu dwukrotnie zmielonego
2 duże kubki (800 g) gęstego jogurtu naturalnego
0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 łyżki (25-30 g) żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego

Spód:

1 opakowanie (250 g) ciasteczek markiz waniliowych
2 łyżki rozpuszczonego masła

Dodatkowo:

1 galaretka
1 szkanka borówek

Przygotowanie:

1) Przygotować spód: ciasteczka zblendować, dodać masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy, równomiernie ugnieść i
odłożyć do lodówki na kilka minut.

2) Do misy miksera dodać twaróg oraz cukier i miksować przez 2-3 min.

3) Cały czas miksując powoli dolewać jogurt, a następnie aromat waniliowy.

4) Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3-4 łyżki masy serowo-jogurtowej i dokładnie wymieszać .

5) Nie przestając miksować, przygotowaną żelatynę powoli dolewać do masy serowo-jogurtowej.

6) Masę serowo-jogurtową wylać na przygotowany wcześniej spód, wyrównać i odstawić do lodówki do stężenia.

7) Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody i wystudzić.

8) Kiedy sernik stężeje, poukładać na nim owoce, zalać lekko tężejącą galaretką i ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin.

9) Przed wyjęciem ciasta z tortownicy oddzielić je delikatnie nożem od jej brzegów. Do krojenia najlepiej używać ostrego noża.

5/5 - (1 vote)

(8) Komentarzy

  1. Rewelacyjny sernik! 🙂 Idealny na lato!

    1. Dziekuję 🙂

  2. cookandlovepl – Wrocław – Firma Cook and Love ( http://cookandlove.pl/ ) zajmuje się dystrybucją markowych urządzeń oraz akcesoriów kuchennych na terenie całej Polski. Wśród oferowanych w sprzedaży produktów znaleźć można takich producentów jak Nuance, Pavoni, bądź też SimpleHuman. Oprócz stałego asortymentu systematycznie wprowadzane są nowości ze świata design’u. W ten sposób wszyscy klienci mają dostęp do najnowszych trendów, zanim jeszcze na dobre rozgoszczą się one w Polsce. Do najpopularniejszych produktów przede wszystkim zaliczają się garnki, oraz patelnie żeliwne. Chociaż również coraz większym uznaniem cieszą się szybkowary, pozwalające na błyskawiczne przyrządzenie dania mięsnego, zupy bądź innej potrawy. Te oraz inne produkty możliwe są do zamówienia z błyskawiczną przesyłką. Firma Cook and Love gwarantuje najwyższą jakość sprzedaży internetowej, komunikację z klientem, a także wyjaśnianie wszelkiego rodzaju wątpliwości. W sklepie internetowym Cook and Love klienci odnajdują nie tylko potrzebny produkt, ale również inspirację do urządzenia całej kuchni bądź aneksu kuchennego. Cookandlove.pl Anna Werelich ul. Ostrowskiego 30 53-238 Wrocław Tel. 733 999 777

    Ja też jestem wielką fanką serników i tych gotowanych, pieczonych i tych na zimno. Wersja letnia w Twoim wykonaniu wygląda pysznie, co przypomina mi, że czas na wykonanie tego ciacha:) Pozdrawiam

    1. Koniecznie 🙂 to już czas na zimne desery, miejmy tylko nadzieję, że piękna pogoda zostanie z nami na dłużej. Pozdrawiam 🙂

  3. O kurdę ale tu u Ciebie wszystko wygląda pysznie 🙂

    1. Dziękuję, naprawdę miło czyta się takie komentarze 🙂

  4. Jaki śliczny biedronkowy serniczek. Takie serniczki na zimno to moja wielka miłość. Całoroczna na dodatek a nie jakaś przelotna, letnio-wakacyjna 🙂

    1. Dziękuję. U mnie serniki zawsze na pierwszym miejscu. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Exit mobile version