Fit Na słodko

Domowe bounty – kokosowe FIT batony

Domowe bounty - kokosowe FIT batony

Kiedy nagle potrzebujesz energii lub po prostu najdzie Cię ochota na coś słodkiego, dobrze jest mieć pod ręką małe co nieco. Ale wcale nie musi to być niezdrowy baton z reklamy, który poza zastrzykiem mocy zafunduje organizmowi szkodliwe tłuszcze utwardzane, cukier, syrop glukozowy i konserwanty. Wystarczy, że poświęcicie kilkanaście minut i przygotujecie własne, domowe bounty, czyli baaardzo kokosowe FIT batony. Fenomenalną w swej prostocie i smaku słodką przekąskę, która podbije serce każdego miłośnika egzotycznego kokosa.

Domowe bounty poza tym, że jest mniej kaloryczne, niż wersja sklepowa to zawiera również zdecydowanie więcej samego kokosa. A więcej kokosa to więcej naturalnego smaku, aromatu i wartości odżywczych, a mniej pustych kalorii. Jak wiadomo nie liczy się tylko ilość, ale także jakość tego co zjadamy.

Spróbujecie? Koniecznie podzielcie się w komentarzach jak Wam smakowało.

Print

Domowe bounty – FIT batony

Domowe bounty – kokosowe FIT batony to fenomenalna w swej prostocie i smaku słodka przekąska, która podbije serce każdego miłośnika egzotycznego kokosa.
Course FIT deser
Keyword batony, bounty, fit, gorzka czekolada, mleczko kokosowe, wiórki kokosowe
Prep Time 15 minutes
Total Time 15 minutes
Servings 14 batonów

Ingredients

  • 2 i 1/2 szklanki (200 g) niesiarkowanych wiórków kokosowych
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • 1 łyżka (30 g) nierafinowanego oleju kokosowego (nierafinowany olej ma mocno kokosowy smak)
  • 2 łyżki (60 ml) syropu klonowego lub miodu
  • mała szczypta soli himalajskiej

Dodatkowo:

  • 1 tabliczki (100 g) dobrej jakości gorzkiej czekolady

Instructions

  • Mleczko kokosowe zgotować. Zdjąć z palnika, dodać olej kokosowy i wymieszać.
  • Wiórki kokosowe zalać gorącym mleczkiem z olejem kokosowym, dodać syrop klonowy/miód oraz sól himalajską, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
    RADA: Wiórki kokosowe różnych producentów różnią się między sobą. Dlatego dobrze jest samemu kontrolować gęstość masy. Mimo wszystko, jeżeli po wystudzeniu masa jest w dalszym ciagu zbyt rzadka można dodać do niej więcej wiórków kokosowych.
  • Kiedy wiórki kokosowe wchłoną mleczko z powstałej masy formować batony/ kulki i układać na tacce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Tak uformowane batony odstawić do lodówki, do stężenia na 1-2 h, a najlepiej na noc.
  • Kiedy batoniki stężeją, rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę umieszczamy w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary) i obtoczyć w niej batony. Można czekoladę rozsmarować pędzelkiem spożywczym lub polewać batony czekoladą tylko od góry.
    RADA: Żeby z czekoladą lepiej się pracowało można dodać przy rozpuszczaniu odrobinę oleju kokosowego lub mleczka kokosowego.

  • Tak przygotowane batony ponownie odstawić do lodówki, aby czekolada zastygła.

Gotowe batony przechowywać w lodówce. Bardzo dobrze zachowują świeżość.

    4.2/5 - (23 votes)

    (15) Komentarzy

    1. Zrobiła mi się z tego ciapka zamiast batonów. Dodałam chyba z 3/4 paczki więcej wiórków kokosowych, czekałam aż wchłoną i tak to nic nie dało, wyciskałam resztki mleczka z nich. Ten przepis może posłużyć za inspirację, nic więcej. Niepotrzebnie całe mleczko wlewałam, warto wlewać partiami i sprawdzać, czy konsystencja pozwoli na zrobienie batoników. Moje się wcale nie zrobiły, pewnie będę je wyjadać łyżeczką, bo się rozpadają nawet jak próbowałam je przesunąć…

      1. Przykro mi, ale tak jak wspomniałam w przepisie, wiórki kokosowe różnych producentów potrafią się znacząco różnić, dlatego warto kontrolować gęstość masy. Mam nadzieję, że mimo wszystko inne przepisy Pani nie zawiodą ?

      2. Przepisy jest dobry, bo u innych osób, np. u mnie, masa wiórkowa stężała. Czyli to kwestia jakości użytych przez Ciebie składników (wiórki, mleko kokosowe, olej kokosowy), a nie wina przepisu 🤔

    2. Użyłam wiórek kokosowych zakupionych w lidlu:) są bardzo drobne. Dałam pół szklanki więcej wiórek. Konsystencja wyszła idealna 🙂 dałam o polowe mniej miodu i smakuje jak oryginalne bounty 🙂

      1. Bardzo dziękuję za komentarz, niestety z wiórkami kokosowymi tak właśnie jest, że bardzo różną ilość mleczka przyjmują, super, że skorzystałaś z rady 🙂 Cieszę się, że smakowały. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    3. Ile czasu mogą poleżeć w lodówce?

      1. Gotowe batoniki przechowywałam w lodówce 4-5 dni w szczelnie zamykanym pojemniku.

    4. Fajny przepis, batoniki pyszne 🙂
      Następnym razem, a na pewno będzie nie jeden 😉, użyję chyba ksylitolu, a nie syropu, bo wolałabym, żeby masa zachowała bielszy kolor

      1. Cieszę się, że smakują. Bardzo dziękuję za komentarz 🙂

    5. Bardzo dobry przepis. Użyłem sugerowanych ilości, wiórki i mleko kokosowe made in Kaufland;) i masa stężała, wiórki wchłonęły mleko kokosowe, bardzo smaczna przekąska.

      1. Super! Bardzo dziękuję za komentarz 🙂

    6. Czy olej kokosowy jest niezbędny 🙂 ?

      1. Niestety, nie próbowałam robić bez, więc nie wiem czy efekt będzie taki sam.

    7. A co może być zamiennikiem do oleju kokosowego?

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Exit mobile version