Fit Na słodko Na śniadanie

Pełnoziarniste placuszki orkiszowe z jabłkami

Pełnoziarniste placuszki orkiszowe z jabłkiem

Zawsze, kiedy potrzebuję szybkiego śniadania przygotowuję placuszki. Z braku czasu i chęci w takie dni, cały proces maksymalnie zoptymalizowałam i, poza starciem jabłka, wszystko ogranicza się do zmiksowania składników za pomocą blendera, a następnie sprawnego, szybkiego smażenia. Ale mając 5 minut więcej, placki podaję z karmelizowanym, soczystym jabłkiem i taką wersję polecam Wam najbardziej.

Jeżeli chcecie więcej prostych, ekspresowych przepisów na słodkie, ale zarazem zdrowe i pożywne śniadania zapraszam tutaj ? PLACUSZKI

Print

Orkiszowe placuszki z jabłkami

Course Śniadanie
Keyword cynamon, jabłka, orkisz, placuszki, śniadanie
Prep Time 10 minutes
Czas smażenia 15 minutes
Total Time 25 minutes
Servings 10 placuszków

Ingredients

Placuszki:

  • 3/4 szklanki pełnoziarnistych płatków orkiszowych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 jabłko (najlepiej szara reneta lub inne tego typu)

Dodatkowo:

  • 1 jabłko (najlepiej szara reneta lub inne tego typu)
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia

Instructions

Placuszki:

  • Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach.
  • Do kielicha blendera wsypać 3/4 szklanki płatków orkiszowych, dodać jajko, miód/syrop klonowy, pastę waniliową oraz proszek do pieczenia, zalać mlekiem i zmiksować na jednolitą masę.
  • Na koniec dodać starte jabłko i dokładnie wymieszać łyżką.
  • Z przygotowanego ciasta, na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć nieduże placuszki z obu stron, aż się zarumienią.
    RADA: Sprawdzonym trikiem jest smarowanie każdorazowo (przed każdą smażoną porcją) patelni olejem kokosowym za pomocą ręcznika papierowego, zapobiega to nadmiernemu nasiąkaniu placuszków tłuszczem, a jednocześnie placuszki nie przywierają.

Karmelizowane jabłko:

  • Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozpuścić masło z miodem/syropem klonowym oraz cynamonem i chwilkę smażyć.
  • Następnie dodać pokrojone w kostkę jabłko i dalej smażyć ok. 3 minut, aż zmięknie, ale nie rozpadnie się.

Gotowe placuszki podawać z karmelizowanym jabłkiem.

    5/5 - (5 votes)

    (2) Komentarze

    1. Właśnie mam chęć na takie placki. Czy można użyć mąki orkiszowej pełnoziarnistej zamiast płatków?

      1. Można użyć mąki 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Exit mobile version