Fit Na słodko Na śniadanie

Chrupiące batoniki musli

Chrupiące batoniki musli

Chrupiące batoniki musli to pożywna mieszanka płatków owsianych, amarantusa ekspandowanego, orzechów i nasion. Całość w wygodnej formie, delikatnie słodkich batonów do zabrania ze sobą, gdzie tylko dusza zapragnie. Doskonale sprawdzają się jako przekąska lub drugie śniadanie. Jeden taki batonik zawiera niecałe 180 kcal, a jest pełen wartości odżywczych, błonnika, powoli uwalnia energię, a tym samym syci na całkiem długo.

Kocham bakalie, dlatego w mojej kuchni nigdy ich nie brakuje. Ale co jakiś czas okazuje się, że niby wszystko jest, a jednocześnie nic nie ma. Czyli w jednym pojemniku została garść orzechów laskowych, w drugim kilka włoskich, jakieś migdały, resztka pistacji lub nasion słonecznika. To znak, że czas na batoniki musli.

Przepis jest prosty i szybki. Cierpliwości wymaga jedynie studzenie, ponieważ jeżeli za szybko zabierzecie się za krojenie wszystko może się rozpaść. Przyznam, że zapach pieczonego miodu i orzechów wcale tego nie ułatwia. Jednak na końcu czeka Was nagroda w postaci idealnych, niekruszących się prostokącików.

Gotowe batoniki musli najlepiej przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku, żeby nie traciły swojej chrupkości. U nas w doskonałej formie wytrzymują do 5 dni, dłużej nie było mi dane testować.

A Wy lubicie takie zdrowe słodycze?

Print

Chrupiące batoniki musli

Chrupiące batoniki musli to pożywna mieszanka płatków owsianych, amarantusa ekspandowanego, orzechów i nasion. Całość w wygodnej formie, delikatnie słodkich batonów do zabrania ze sobą, gdzie tylko dusza zapragnie.
Course FIT deser
Keyword chia, fit, masło orzechowe, migdały, miód, na zdrowie, olej kokosowy, orzechy laskowe, pistacje, płatki owsiane
Prep Time 10 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 35 minutes
Servings 12 porcji

Ingredients

  • 1 szklanka (120) płatków owsianych
  • 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/4 szklanki pistacji
  • 1/4 szklanki płatków migdałów
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 1 łyżka nasion chia
  • 4-5 łyżek (100 g – 125 g) miodu
  • 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1 łyżka masła orzechowego 100%
  • mała szczypta soli himalajskiej

Instructions

  • Orzechy laskowe oraz pistacje delikatnie podprażyć na suchej patelni, a następnie posiekać na mniejsze kawałki.
    RADA: Kiedy orzechy laskowe podprażymy na suchej patelni, warto pozbyć się cienkiej, brązowej skórki, która je pokrywa. Wystarczy w tym celu potrzeć uprażone orzechy między palcami lub w ręczniku papierowym.

  • W misce wymieszać suche składniki (płatki owsiane, amarantus ekspandowany, posiekane orzechy laskowe oraz pistacje, płatki migdałów, nasiona słonecznika, nasiona chia).
  • W rondelku na małej mocy palnika podgrzać olej kokosowy, masło orzechowe oraz miód, tylko do rozpuszczenia i połączenia składników.
  • Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać.
  • Masę przełożyć do formy (20 cm x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieść. Najwygodniej jest nakryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i formować przez papier, żeby masa nie kleiła się do rąk. 
    RADA: Można użyć większej blaszki i nie wypełnić całej tylko uformować mniejszy prostokąt/kwadrat.

  • Całość piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 25 minut, do zarumienienia.
  • Po upieczeniu przestudzić i pokroić w paseczki (12 batonów). Kroimy dopiero jak masa zacznie dobrze zastygać, żeby batony się nie rozpadały.

Gotowe batony przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

    Rada: Batoniki można również pokruszyć do jogurtu jako granolę.

      5/5 - (5 votes)

      (2) Komentarze

      1. Czym można zastąpić olej kokosowy?

        1. Można zastąpić zwykłym masłem lub dodać więcej masła orzechowego.

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Exit mobile version