Fit Na Boże Narodzenie Na słodko

Piernik marchewkowy dla spóźnialskich

Piernik marchewkowy dla spóźnialskich

Pozostało już tylko kilka dni do Świąt ? Dlatego dzisiaj mam dla Was mięciutki, wilgotny i bardzo korzenny piernik z dodatkiem słodkiej marchewki. Piernik, który można przygotować na ostatnią chwilę. Idealny dla spóźnialskich, którzy nie zdążyli przygotować ciasta dojrzewającego lub tych, którzy podobnie jak ja lubią smaczne, ale zarazem proste i szybkie rozwiązania.

Piernik marchewkowy to zdecydowanie lepsza opcja, niż kupowanie gotowca w proszku. Przede wszystkim macie większa kontrolę nad tym co się w nim znajdzie. Ten jest pełen prawdziwych świątecznych smaków… naturalnego miodu, powideł śliwkowych, pomarańczowej skórki i dużej ilości świeżych przypraw korzennych. Dodatkowo, jeżeli wolicie jeszcze wilgotniejsze ciasta, możecie go przekroić i przełożyć dodatkową porcją domowych powideł śliwkowych. Jednak gwarantuję, że bez tego jest równie smaczny i odświętny.

Jak każdy dobry piernik podobnie marchewkowy wymaga wyjątkowej oprawy. Doskonale w tej roli sprawdzi się aksamitna i błyszcząca polewa z dobrej jakości, ciemnej czekolady rozpuszczonej w kapieli wodnej udekorowana połówkami orzechów włoskich.

A jak Wasze przygotowania do Świąt? Luz czy lepiej nie pytać? Tak czy inaczej, życzę Wam spokojnego weekendu!

Print

Piernik marchewkowy dla spóźnialskich

Mięciutki, wilgotny i bardzo korzenny piernik marchewkowy, który można przygotować na ostatnią chwilę. Idealny dla spóźnialskich i gapiów, którzy nie zdążyli przygotować ciasta dojrzewającego lub po prostu, podobnie jak ja, lubiących smaczne, ale zarazem proste i szybkie rozwiązania.
Course Boże Narodzenie, Deser, FIT deser
Keyword fit ciasto, fit deser, kakao, ksylitol, mąka orkiszowa, marchew, miód, piernik, piernik marchewkowy, powidła śliwkowe, Święta
Prep Time 10 minutes
Cook Time 50 minutes
Total Time 1 hour

Ingredients

Piernik (forma 12 cm x 31 cm):

  • 1 szklanka (120 g – 150 g) marchewki startej na drobnych oczkach
  • szklanki (200 g) mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej
  • ½ szklanki (125 ml) oleju
  • 3 jajka
  • ½ szklanki (100 g) ksylitolu
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki korzennej przyprawy do piernika
  • skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa:

  • 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka

Dodatkowo:

  • połówki orzechów włoskich do dekoracji

Instructions

  • W jednej misce wymieszać suche składniki na ciasto: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao oraz przyprawę korzenną.
  • W drugiej misce, za pomocą miksera utrzeć jajka z ksylitolem.
  • Do masy jajecznej dodać olej, miód, powidła śliwkowe oraz skórkę otartą z pomarańczy.
  • Następnie dodać suche składniki i delikatnie wymieszać łopatką/szpatułką kuchenną w kilku ruchach.
  • Na koniec dodać starta marchewkę i ponownie krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-50 minut, do tzw. "suchego patyczka" (najlepiej sprawdzać, aby ciasta nadmiernie nie wysuszyć).
  • Przygotować polewę: ciemną czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę z mlekiem umieszczamy w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary). Jeżeli polewa jest zbyt gęsta można dodać odrobinę więcej mleka.
  • Gotowy, wystudzony piernik udekorować polewa czekoladową i połówkami orzechów włoskich.
4.6/5 - (18 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Exit mobile version