Fit Na słodko

FIT Snickers w słoiku

FIT Snickers w słoiku

Sadząc po ilości odwiedzających, ostatni deser w słoiczku o smaku Kinder Country bardzo Wam zasmakował. Dlatego dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić kolejnym przepisem inspirowanym kultowym batonem, tym razem Snickersem. FIT Snickers w słoiku to obłędne połączenie aksamitnego kremu jaglano-waniliowego, naturalnie słodkiej warstwy karmelu daktylowego, chrupiących orzeszków ziemnych oraz aromatycznej, ciemnej czekolady.

Domowa wersja Snickersa już przez sam fakt nieposiadania oleju palmowego oraz ogromnej ilości białego cukru jest o wiele zdrowsza od oryginału. Ale dodatkowo może wzbogacić dietę w wartościowe składniki odżywcze. Zawiera bowiem pełną witamin i minerałów kaszę jaglana, bogate w błonnik oraz potas daktyle, czy fistaszki posiadające rekordową wśród orzechów ilość witaminy B3. Dzięki temu, fit Snickers w słoiku sprawdzi się nie tylko jako deser, ale od czasu do czasu również jako sycące drugie śniadanie czy lekki podwieczorek. I spokojnie można go zabrać na wynos do pracy, na uczelnię, a nawet na spacer.

Koniecznie dajcie znać czy spróbujecie.

Miłego dnia!

Print

FIT Snickers w słoiku

FIT Snickers w słoiku to obłędne połączenie aksamitnego kremu jaglano-waniliowego, naturalnie słodkiej warstwy karmelu daktylowego, chrupiących orzeszków ziemnych, oraz aromatycznej, ciemnej czekolady.
Course Deser, FIT, FIT deser, Na słodko
Keyword deser w słoiku, drugie śniadanie, erytrytol, fit, fit deser, gorzka czekolada, herbatniki, kasza jaglana, ksylitol, masło orzechowe, mini deser, na zdrowie, orzeszki ziemne, podwieczorek, Snickers, suszone daktyle, zdrowe przepisy
Prep Time 10 minutes
Czas gotowania: 20 minutes
Total Time 1 hour
Servings 4 porcje

Ingredients

Spód:

  • 6 pełnoziarnistych herbatników

Krem jaglany:

  • 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej
  • 2 ½ szklanki (625 ml) mleka (może być mleko roślinne np.: migdałowe)
  • 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
  • 1 laska wanilii

Karmel daktylowy:

  • ¾ szklanki (100 g) suszonych daktyli
  • ½ szklanki (125 ml) ciepłej wody
  • 2 łyżki (50 g) masła orzechowego 100%

Polewa czekoladowa:

  • ½ tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka (może być zwykłe lub roślinne)

Dodatkowo:

  • ok. ½ szklanki orzeszków ziemnych + opcjonalnie do dekoracji

Instructions

  • Herbatniki pokruszyć i po równo nałożyć do słoiczków.
  • Kaszę jaglaną zalać 2 szklankami mleka, dodać ziarenka wanilii oraz cały strąk, a następnie gotować ok. 15 minut, do momentu, aż będzie miękką, a nawet lekko rozgotowana. Co jakiś czas kaszę należy przemieszać, żeby się nie przypaliła. Pamiętaj również, aby kaszę dokładnie przed gotowaniem wypłukać, obficie przelewając najpierw zimną, a później gorącą wodą, dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego posmaku.
  • Z ugotowanej kaszy usunąć strąk wanilii i przestudzić (najlepiej, żeby była w dalszym ciągu dosyć ciepła, wtedy lepiej się blenduje), a następnie przełożyć do kielicha blendera, dodać 1/4 szklanki mleka, 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu lub innego słodzika i zmiksować na gładką, jednolitą masę (im dokładniej zblendujemy tym budyń będzie delikatniejszy). W razie potrzeby, jeżeli krem jest zbyt gęsty, dodać resztę mleka. 
  • Do słoiczków nałożyć po równo przygotowanego kremu jaglanego.
  • Suszone daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na co najmniej 15 minut, aby zmiękły.
  • Do daktyli z wodą dodać masło orzechowe i całość zblendować na gładką masę (jeżeli karmel wyjdzie zbyt gęsty dodać odrobinę więcej wody).
  • Gotowy karmel daktylowy nałożyć na krem jaglany.
  • Posypać posiekanymi, prażonymi orzeszkami ziemnymi.
  • Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę z mlekiem umieszczamy w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary).
  • Gotowy deser polać czekoladą i opcjonalnie udekorować posiekanymi, prażonymi orzeszkami ziemnymi.
5/5 - (9 votes)

(2) Komentarze

  1. Niebo w gębie, idealne proporcje na 4 spore porcje :)))

    1. Dziękuję ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Exit mobile version