Fit Na słodko

Lekki mus jogurtowo-czekoladowy

Lekki mus jogurtowo-czekoladowy z mandarynkami

Przez ostatnie miesiące moje menu zdominowały słodkie, soczyste mandarynki, a w moim ciele płynie sok mandarynkowy. Wszystko co przygotowuję wzbogacam cytrusową nutą, podobnie dzisiejszy lekki mus jogurtowo-czekoladowy. Idealny dla fanów świeżych, rześkich smaków.

Pomimo, że czekolada kojarzy się z ciężkimi, zamulającymi przesadną słodkością deserami to ten do takich nie należy. Mus jest delikatnie kwaskowy za sprawą jogurtu, odświeżający, pachnący śródziemnomorskim słońcem. Cudowny!

Ponadto lekki mus jogurtowo-czekoladowy to niezwykle proste i szybkie rozwiązanie. Dziesięć minut i gotowe, resztą przygotowań zajmie się lodówka, a nam już tylko pozostanie sama przyjemność, czyli degustacja.

Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Print

Mus jogurtowo-czekoladowy

Lekki mus jogurtowo-czekoladowy – idealne rozwiązanie dla fanów świeżych, rześkich smaków. Mus jest delikatnie kwaskowy za sprawą jogurtu, odświeżający, pachnący śródziemnomorskim słońcem.
Course Deser, FIT deser, Na słodko
Keyword cytrusy, deser, fit, gorzka czekolada, jogurt naturalny, mandarynki, mini deser, miód, mus czekoladowy, syrop klonowy
Prep Time 10 minutes
Czas chłodzenia: 2 hours
Total Time 2 hours 10 minutes

Ingredients

Mus czekoladowy:

  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego np. jogurt grecki
  • 100 g serka mascarpone
  • ½ tabliczki (50 g) mlecznej czekolady
  • ½ tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
  • 2 czubate łyżki gładkiego masła orzechowego
  • 5 łyżek syropu klonowego lub miodu
  • ½ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy lub mandarynki (pomarańczę lub mandarynkę należy wcześniej sparzyć)

Dodatkowo:

  • czekolada do dekoracji
  • plasterki mandarynki

Instructions

  • Czekoladę gorzką oraz mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę umieścić w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary) i wystudzić.
  • Za pomocą miksera wymieszać jogurt naturalny, serek mascarpone, masło orzechowe, syrop klonowy/miód oraz skórkę otartą z mandarynki. Następnie, cały czas mieszając, stopniowo dodawać wystudzoną czekoladę.
  • Gotowy mus rozlać do pucharków/szklanek/słoiczków i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby się schłodził. Przed podaniem udekorować wiórkami czekolady i plasterkami mandarynki.
4.6/5 - (5 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Exit mobile version