Fit Na słodko Wielkanoc

Babka malinowa

Babka malinowa

Publikując ostatnio przepis na jogurtową babkę pomarańczową byłam pewna, że niewiele osób z niego skorzysta. Sądząc jednak po ilości odwiedzających przepis wnioskuję, że chyba wcale nie planujecie rezygnować z świątecznych tradycji. I słusznie, wszyscy teraz potrzebujemy odrobinę normalności i spokoju ducha. Dlatego dzisiaj mam dla Was kolejną wielkanocną inspirację. Tym razem na piaskową babkę malinową z soczystymi owocami, ukoronowaną słodkim FIT lukrem i liofilizowanymi malinami.

Babka malinowa jest prosta, szybka, a zarazem efektowna i zachwycająca cudownym aromatem. A kiedy postawicie ją na świątecznym stole będzie jedyną w swoim rodzaju, praktyczną i smaczną ozdobą. Jestem pewna, że każdy z przyjemnością sięgnie po kawałek, a nawet dwa.

Koniecznie dajcie znać jak będę wyglądały Wasze Święta w tym roku?

Miłego weekendu! ☀️

Print

Babka malinowa

Piaskowa babka malinowa z soczystymi owocami, ukoronowana słodkim FIT lukrem i liofilizowanymi malinami. Prosta i szybka, a zarazem bardzo efektowna.
Course Deser, FIT deser, Wielkanoc
Keyword babka, babka malinowa, babka wielkanocna, budyń malinowy, fit babka, fit deset, mąka orkiszowa, maliny, prosta babka, Wielkanoc
Prep Time 10 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 55 minutes
Servings 12 porcji

Ingredients

Babka (forma na babkę z kominem o średnicy 22 cm):

  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
  • 1 szklanka (140 g) mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej mąki pszennej
  • 2 (80 g) budynie malinowe bez cukru
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki (70 ml) oleju
  • ½ szklanki (150 g) gęstego jogurtu naturalnego
  • ½ – ¾ szklanki (150 g) ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka malin (mogą być mrożone, ale wtedy obtoczyć je w łyżce mąki)

Lukier:

  • 1 łyżka soku z cytryny lub 1 łyżka przetartych malin
  • 3 łyżki ksylitolu w pudrze (można zmielić zwykły ksylitol)

Dodatkowo:

  • liofilizowane maliny do dekoracji
  • 1 łyżeczka tłuszczu do wysmarowania formy i 1 łyżka mąki do obsypania formy

Instructions

  • Jajka z ksylitolem utrzeć na jasną, puszystą masę (u mnie trwa to około 5 minut).
  • Zmniejszyć obroty miksera, dodać jogurt naturalny oraz olej.
  • Cały czas miksując, stopniowo dodawać przesianą mąkę orkiszową wymieszaną z budyniami, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną (na tym etapie można również delikatnie wymieszać szpatułką). Mieszać tylko do połączenia składników.
  • Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, delikatnie wyrównać i posypać malinami.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu babkę dobrze wystudzić i wyciągnąć z formy.
  • Ksylitol w pudrze dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny/przetartymi malinami, tak aby uzyskać jednolitą masę bez grudek. W razie potrzeby, w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji, dodać więcej ksylitolu.
  • Gotową babkę udekorować przygotowanym lukrem i liofilizowanymi malinami.
4.9/5 - (7 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Exit mobile version