Fit Na słodko Na śniadanie

Czekoladowy omlet biszkoptowy (bez mąki)

Czekoladowy omlet biszkoptowy (bez mąki)

Puszysty, mięciutki omlet biszkoptowy bez mąki o mocno czekoladowym smaku. Wyśmienity na śniadanie lub zdrowy deser.

Print

Czekoladowy omlet biszkoptowy (bez mąki)

Puszysty, mięciutki omlet biszkoptowy bez mąki o mocno czekoladowym smaku. Wyśmienity na śniadanie lub zdrowy deser.
Course FIT, FIT deser, Śniadanie
Keyword czereśnie, drugie śniadanie, fit deser, gorzka czekolada, jajka, kakao, ksylitol, omlet, omlet biszkoptowy
Prep Time 5 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 20 minutes
Servings 1 porcja

Ingredients

Omlet (patelnia o średnicy ok. 18 cm):

  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1-2 łyżki mleka
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 25 g posiekanej czekolady
  • mała szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka masła
  • jogurt naturalny
  • świeże owoce

Instructions

  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Żółtka wymieszać z mlekiem, ksylitolem i kakao.
  • Białka ubić z małą szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy kakaowej i delikatnie wymieszać.
  • Całość przelać na rozgrzaną patelnię (o średnicy ok. 18 cm) z rozpuszczonym masłem i posypać kawałkami czekolady.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15 – 18 min.
  • Ciepły omlet podawać z ulubionymi dodatkami np. jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.
  • Omlet można również usmażyć na patelni, przewracając go po około 3 – 4 minutach.
4.2/5 - (5 votes)

(4) Komentarze

  1. Ten omlet jest GENIALNY. Robię już 5 czy 6 raz. Póki co z borówkami i bananem, ale widzę go ze świeżymi truskawkami 🥰

    1. Bardzo się cieszę 💚 Dziękuję za komentarz 💚

  2. Czy wychodzi smażony na patelni?

    1. Tak, można smażyć na patelni. Po około 3 – 4 minutach należy przewrócić go na drugą stronę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Exit mobile version