Na Boże Narodzenie Na słodko

Pierniczki

Pierniczki w kształcie gwiazdek

Pachnące pierniczki po brzegi wypełnione świątecznymi smakami: naturalnym miodem, goździkami, cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową. A zastąpienie białego cukru brązowym wzbogaca je dodatkowo delikatnie karmelową nutą. Pycha!

Co więcej, już sam proces przygotowania ciasteczek korzennych sprawia mnóstwo przyjemności i wprawia w błogi, świąteczny nastrój. Z gotowego ciasta bez problemu wycina się kształty i odbija stempelki. Nic się nie klei i nie rozpada, wystarczy je schłodzić i przy wałkowaniu delikatnie podsypać mąką. Upieczone ciasteczka świetnie zachowują kształt. A jeżeli chcecie, aby w ogóle nie rosły i perfekcyjnie odwzorowały stempelki, możecie całkowicie pominąć sodę oczyszczoną.

Ostatni etap, czyli lukrowanie to mnóstwo zabawy dla całej rodziny. Można wyżyć się artystycznie i puścić wodzę fantazji. Kropeczki, kreseczki, fale, kratki, śnieżynki… możliwości są nieskończone.

Wiecie, że nie podchodzę do diety zbyt ortodoksyjne, a Święta rządzą się własnymi prawami, dlatego pierniczki zawierają cukier, który ciężko zastąpić w tym przepisie innym słodzikiem. Zresztą tym co dobre należy się dzielić, więc nie oszukujmy się, nikt nie zje wszystkich pierniczków sam, dlatego korzystajcie z przepisu i bawcie się dobrze.

Trzymajcie się ciepło!

Print

Pierniczki

Pachnące pierniczki po brzegi wypełnione świątecznymi smakami: naturalnym miodem, goździkami, cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową. Dodatkowo zastąpienie białego cukru brązowym wzbogaca je delikatnie karmelową nutą. Pycha!
Course Boże Narodzenie, Deser, Na słodko
Keyword ciasteczka, ciasteczka korzenne, cukier brązowy, kakao, lukier, mąka orkiszowa, miód, pierniczki, przyprawy korzenne, Święta
Prep Time 15 minutes
Cook Time 8 minutes
Czas chłodzenia: 1 hour
Total Time 1 hour 23 minutes

Ingredients

Pierniczki:

  • szklanki (350 g) mąki orkiszowej jasnej
  • ½ kostki (100 g) masła
  • ½ szklanki (100 g) brązowego cukru
  • 4 łyżki (100 g) naturalnego, płynnego miodu
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)

Lukier:

  • 1 białko
  • ok. 1½ szklanka cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

Instructions

  • W rondelku z grubym dnem wymieszać masło, cukier brązowy, miód, przyprawę piernikową, kakao. Cały czas mieszając podgrzewać, aż do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników. Następnie masę odstawić do wystudzenia.
  • Do wystudzonej masy dodać jajko, przesianą mąkę oraz sodę oczyszczoną i wyrobić za pomocą miksera z hakiem na gładkie ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne dodać odrobinę więcej mąki.
  • Z ciasta uformować kulkę, delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.
  • Po tym czasie, ciasto równomiernie rozwałkować na około 2-3 mm, pamiętając, że im grubiej rozwałkujemy tym pierniczki są bardziej miękkie.
  • Z ciasta wycinać ciasteczka za pomocą wybranych foremek i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8-10 minut, aż pierniczki delikatnie się zarumienią.
  • Przygotować lukier: do miseczki dodać białko, około 1½ szklanki cukru pudru i kilka kropelek soku z cytryny. Następnie utrzeć na jednolitą, gęstą masę. Jeżeli lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej cukru, do zbyt gęstego dodatkowe kropelki cytryny.
  • Wystudzone pierniczki dekorujemy lukrem za pomocą rękawa cukierniczego lub specjalnego pisaka na lukier.
  • Gotowe pierniczki przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku. Jeżeli chcemy, aby ciasteczka szybciej zmiękły można zostawić otwarte pudełko.
3.8/5 - (5 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Exit mobile version