Fit Na słodko Na śniadanie

Owsiane mini pancakes

Owsiane mini pancakes

Słodkie, urocze, mini pancakes. Cudownie puchate, pożywne i smaczne. Co prawda, trochę więcej z nimi zabawy, niż z klasyczną wersją placuszków, ale efekt wart jest wysiłku.

Owsiane mini pancakes są niezaprzeczalnym dowodem na to, że śniadanie może być jednocześnie zdrowe, pyszne i efektowne, a tym samym inspirować do lepszego odżywiania. Baza z mojej ulubionej mąki owsianej sprawia, że placuszki są bardzo sycące. Jogurt naturalny dostarcza białka, a dojrzały banan odrobinę naturalnej słodyczy, którą później podkreślamy syropem klonowym lub miodem.

Jestem pewna, że tak podanym śniadaniem zaskoczycie nie jedną osobę, szczególnie dzieci. Dlatego radzę Wam od razu przygotować z podwójnej porcji. To jak, spróbujecie?

Dobrego dnia!

Print

Owsiane mini pancakes

Słodkie, urocze, mini pancakes. Cudownie puchate, pożywne i smaczne. Idealne na leniwe weekendowe śniadanie.
Course FIT, Na słodko, Śniadanie
Keyword banany, drugie śniadanie, fit śniadanie, jogurt naturalny, mąka owsiana, miód, pancakes, placuszki, placuszki bananowe, placuszki owsiane, słodkie śniadanie, syrop klonowy
Prep Time 10 minutes
Czas smażenia 20 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 2 porcje

Ingredients

Mini placuszki:

  • 1 duży dobrze dojrzały banan
  • ok. ¾ szklanki (60 g – 90 g) płatków owsianych lub mąki owsianej
  • 1 duże jajko
  • ½ szklanki (125 ml) gęstego jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • odrobina oleju do smażenia
  • ulubione owoce do podania
  • syrop klonowy lub miód naturalny

Instructions

  • Do kielicha blendera dodać jajko, obranego banana, jogurt naturalny i wymieszać.
  • Dodać płatki owsiane/mąkę owsianą i zmiksować na jednolita masę (kiedy dodamy płaki owsiane potrwa to dłużej). Jeżeli masa wyszła zbyt rzadka dodać resztę płatków/mąki oraz proszek do pieczenia i ponownie zmiksować.
    RADA: Jeżeli chcesz, żeby placuszki były bardziej puszyste, na początku oddziel żółtko od białka. Samo żółtko dodaj do masy, a białko ubij na sztywną pianę i na koniec delikatnie wymieszaj z resztą składników.
  • Na delikatnie nagrzaną patelnię z odrobiną oleju (najlepiej patelnię posmarować tylko olejem za pomocą ręcznika papierowego) nakładać za pomocą małej łyżeczki lub najwygodniej rękawa cukierniczego małe placuszki i smażyć na małej mocy palnika z obu stron, aż się zarumienią.
  • Gotowe placuszki podawać z ulubionymi owocami i syropem klonowym/miodem.
4.2/5 - (4 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Exit mobile version